Свято Великомученика i цiлителя Пантелеймона

У свято Великомученика i цiлителя Пантелеймона настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні вся Паравославна Церква, крім однієї, святкують свято Великомученика i цiлителя Пантелеймона.

Господь Бог є любов. І як любов, Він приходить на світ, народжується в тілі людському, зцілює хворих, піднімає мертвих і дарує нам віру, віру у спасіння через Господа нашого Ісуса Христа. Надію, надію на вічне життя і вічне блаженство. І дарує нам любов, християнську любов. І як плід цієї християнської любові у світ приходять святі мужі, серед них і святі мученики – люди, які постраждали за свою віру, але зберегли її. І сьогодні ми шануємо їх і молимося до них, щоб вони укріпили і нас у нашій вірі.

Постраждав за свою віру і Великомученик цілитель Пантелеймон, постраждав за віру і за ту любов, яку він сіяв поміж людей, за те, що зцілював безнадійно хворих. І сьогодні я не просто так обмовився, що вся Православна спільнота, окрім однієї церкви, святкують. Так, бо серед усіх Православних Церков сьогодні є та церква, яка благословляє вбивство, благословляє війну і вбивство людей, захоплення чужих територій, нашої землі, називає «священная вайна». Такого не було ніколи у світі, такого і немає тому, що це не від Бога. І те, що прикривається тільки Богом, є нечисте, є сатанизмом, давайте будемо відверті. Бо Бог Сам страждав на хресті й страждали його мученики. І через страждання Бог дарує нам спасіння. І через страждання мученики стають святими і сьогодні підтримують нас у нашій боротьбі зі злом. З ким Бог? З тим, хто страждає. Не з агресором, не з вбивцею.

Сьогодні ми не можемо забути це, навіть святкуючи, ми памʼятаємо, що наше свято сьогодні забезпечується воїнами нашими, які стоять там на передовій і оберігають нашу мирну молитву, наше небо. Бо і до нас прилітають ракети й розбивають житлові будинки і дитячі лікарні, і вбивають мирних людей. Це є сатанизм. Але віримо ми, що світло розганяє усяку темряву, що любов розганяє усяку ненависть. І Божа благодать віджене і змиє з нашої землі святої, благословенної української землі всяку нечисть «руского міра», всяке зло. І ми переможемо, бо з нами Бог, з нами усі святі. І я вірю, що з нами сьогодні святий Великомученик і цілитель Пантелеймон.

Через два тижні прийде час у московська церква буде святкувати день святого цілителя Пантелеймона. І тоді стане зрозуміло хто є сьогодні на нашій землі істинний українець, а хто і сьогодні тримається за вбивць. І якщо би, не дай Боже, вони прийшли б у Ніжин, хто буде зустрічати вбивць хлібом і сіллю. Так, ми всі українці, але якщо, не дай Боже, прийдуть вбивці на нашу землю, одних будуть вбивати, інші будуть їх зустрічати з хлібом і сіллю, от в цьому різниця.

Я не ділю сьогодні людей, їх Бог ділить, вони самі себе ділять, коли будуть святкувати за дві неділі Пантелеймона. Ми сьогодні з усім світом і з Богом, а Бог з нами, з нами цілитель Пантелеймон і молимося ми до нього, щоб Господь його молитвами дарував здоровʼя всім нам, здоровʼя нашим воїнам, здоровʼя всім пораненим, всім болящим, які сьогодні постраждали від російської агресії. Хай святий цілитель пригорне кожного, дарує нам здоровʼя вистояти в молитві, у боротьбі й у праці на перемогу добра над злом.

Боже благословення на всіх вас!».

Більше фото тут:

Comments are closed