Велике горе по всій землі, але не треба плакати, а треба покладати надію на Бога

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, Христос посеред нас! Бог з нами, вознісся на Небеса, але Духом Святим і Своєю любовʼю, Своєю благодаттю Він завжди з нами і в горі, і в радості, у стражданнях, на постелі болізній, і на весіллі, і на хрещеннях. Бог завжди з нами.

Бог у сьогоднішній Євангелії іде в місто Наїн і, як завжди, за Ним іде багато людей. І на зустріч їм йде похоронна процесія. Зустрічається на одній дорозі життя і смерть, зустрічаються на одній дорозі надія і безнадія, бо хоронять єдиного сина у вдови. Сьогодні ми надіємося на пенсію, на те, що нам щось дасть держава. У той час вдова, яка втрачає єдиного сина, приречена побиратися, просити милостиню – це безнадія.

Є цікавий нюанс, коли сьогодні, ну, наприклад, уявімо собі, що йде весільна процесія і похоронна процесія, хто зупиниться? Звичайно, сьогодні ми знаємо, зупиняються машини, зупиняються всі люди, несемо воїна, стаємо на коліна. Але в той час було по-іншому, зупиняється похоронна процесія. І ось іде Господь із великим натовпом людей і перед Ним зупиняється процесія. Є ще одна відмінність, сьогодні несуть покійника, а рідні йдуть позаду і проводжають та плачуть. В той час мама йшла перед тілом і гірко ридала. Господь бачить матір і Йому серце зжалилося. «Не плач», – говорить Він матері. І ці слова я хочу повторювати сьогодні день і ніч – не плачмо! Велике горе по всій землі, але плакати не треба, а покладати надію на Бога.

І Господь у сьогоднішній Євангелії підходить до мар, похоронна процесія зупинилася, Він доторкається до мар і каже: «Юначе, кажу тобі – встань!». Є декілька випадків у святій Євангелії, де Господь звертається до нас, але в цьому випадку є відмінність, знову ж таки. Він наказує мертвому встати. І написано в Євангелії – юнак піднявся і заговорив. І ми розуміємо, що Бог і є Господар життя і смерті, Бог є і в радості, і в горі. Бог з нами і в похоронній процесії, Бог з нами і в радості. Бог з нами сьогодні в нашому випробуванні. Бог з нами буде і в день перемоги. І хай ця віра не покидає нас. І саме тому, ми, напевно, на наших воротах написали: « Христос посеред нас». Він є і буде і в горі, і в радості, Він є і буде в житті і у смерті, бо Він є Господар життя і смерті, смерті й вічного життя після воскресіння.

Христос посеред нас! Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed