5 неділя Великого посту: ми ще ніколи так не постували

У п’яту неділю Великого посту свята православна церква вшановує пам’ять Преподобної Марії Єгипетської – Святої подвижниці, яка є прикладом глибокого покаяння.

Сьогодні, 5 квітня, до парафіян храму святої Покрови отець Михаїл звернувся з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. В п’ятий тиждень Великого посту Господь попереджає учнів своїх, ми чули у сьогоднішньому Євангелії, він розповідає їм, що вони йдуть в Єрусалим і Він буде там зраджений, засуджений на смерть і убитий. Але учні слухають його і не чують правди, яку говорить Господь. Вони думають, що Він йде царювати і просять Його, щоб сісти праворуч і ліворуч на почесні місця поряд із царем. А Господь іде, щоб бути розіп’ятим на хресті. І з права і з ліва Його будуть розбійники розіп’яті. І говорить Він учням своїм: «Не знаєте, чого просите».

Прямий текст, прямі слова не почули, не зрозуміли учні. Чи можемо ми сьогодні зрозуміти те, що відбувається з нами. У всьому світі велика біда… Чи розуміємо ми, що відбувається насправді? Якщо учні не розуміли прямого тексту, прямих слів, то і ми сьогодні навряд чи можемо зрозуміти що і чому відбувається з нами.

Але все ж деякі думки, наприклад, приходять у мене і я хочу сказати вам – та ніколи ми так не постували, як у цьому році! Немає музики на вулиці, закриті всі ресторани і всі сидять по домівках. Можливо хтось в інтернеті, або в телевізорі, але я вірю, що в цьому році молиться до Господа Нашого Іісуса Христа більше, ніж в минулому році.

Ми ніколи так не постували. А те, що ми не в храмі, на богослужіннях мало людей – значить так теж було угодно Богу.

В житті Марії Єгипетської, яку ми молитовно згадуємо сьогодні, розповідається, що в Єгипетському монастирі була традиція – на піст монахи всі розходились у пустиню. Можливо Господь в цьому році дав нам таку пустиню. Бо де знайти пустиню в Україні? Закрилися в хаті – от вам і пустиня. Закрилися від людей – от вам і молитовний настрій.

Але закрившись в домівках, не залишаймося на самоті. Хай з нами буде Бог, хай з вами, хто сьогодні слухає мене в інтернеті буде сам Господь Наш Іісус Христос. І дарує вам віру і надію на його милосердя. Бо Він іде на розп’яття, але віримо і знаємо ми – воскресне на третій день.

Сьогодні у нас велике випробування, але знаємо і віримо ми, що будуть зміни на краще. І ми ще обнімемо брат брата і розцілуємо у пасхальному привітанні. Можливо якщо не на Пасху, так на віддання Пасхи. Все одно ми будемо разом з Богом і разом один з одним в Єдиній Христовій Церкві.

Ми віримо в це і хай ця віра підтримує вас сьогодні і у всі дні карантину вдома, як у пустині, як монахи у пустині в пості і молитві. Щоб діждали Пасхи, а багато хто питає: «Що ж буде на Пасху?». Обов’язково будемо святити паску, я навіть не сумніваюся в цьому. Як це буде – побачимо, але буде обов’язково.

Божого благословення всім, хто молився сьогодні з нами онлайн. Боже благословення на всіх вас».

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Comments are closed