Нічого не вийде і в житті, і в праці без Бога

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогодні ми слухали цікаву, повчальну історію із святої Євангелії. І сказано, що товпилися люди, тиснулися люди, щоб почути слово Господа нашого Іісуса Христа.

У нас сьогодні набагато більше можливостей, щоб не тиснутися, щоб не товпитися, але чи є у нас з вами сьогодні та велика потреба, те велике бажання слухати Бога?

Тисячі людей йшли за Господом нашим, йшли в пустиню, щоб почути Його голос, щоб почути Його слова. А сьогодні у нас є можливість просто вдома включити інтернет і почути богослужіння, почути проповіді, мудрі слова, мудрих богословів, почитати Євангеліє, але чи робимо ми це? Чи слухаймо ми Господа нашого Іісуса Христа?

Як часто нам просто не вистачає часу, а інколи і бажання, того великого бажання слухати, читати святе Євангеліє, слово Боже. І саме тому так відбувається в нашому житті, що ми закидаємо сіті, працюємо, трудимося день і ніч, і дня нам не вистачає, а сіті наші порожні, а задоволення від тієї праці немає, немає користі і немає радості. Так як не було користі і радості у тих рибалок, що закидали всю ніч сіті, і під ранок припливли на берег. І коли Господь розповідав Божествені істини людям, вони стояли своїми човнами при березі і полоскали порожні сіті. Господь же сідає в один із цих човнів і просить трохи відпливти від берега, щоб більше людей побачило Його, і проповідує із човна.

Для того, щоб в нашому житті все складалося на добре, і в наш човен, і в наше життя, і в нашу працю пустіть Бога! І Господь прийде, підніметься на борт нашого човна, в цих бурхливих, життєвих хвилях розкаже нам істину і потому попросить знову ще раз закинути сіть, як у сьогоднішньому Євангелії. І Петро каже: «Господи, ми ж цілу ніч трудилися і нічого не зловили. Але по слову Твоєму зробимо, як Ти скажеш». Закинули ще раз сіті і риби зловили стільки, що не могли витягнути самі, що довилося допомагати сусіднім човнам витягнути цю рибу.

Якщо добре подумати, то сьогодні ми слухали алгоритм дій для кожного сучасного підприємця. Як бути успішним у цьому світі? Перш за все слухайте Господа, слухати слово Боже, бути як той народ, що товпився і був жадливий до слова. А тільки потому закидати сіті по слову Божому. Бо як часто ми трудимося, трудимося, біжимо як білка в колесі, а все на місці і виникає запитання – чому нічого не виходить? А тому, що без Бога.

Казали наші мудрі предки – без Бога ні до порога. І нічого не вийде, і нічого не вродить дерево наш, і город наш, і праця наша, якщо все це буде без Бога. А з Богом будуть наші повні сіті. І буде радість від нашої праці, і буде користь від нашої праці і нам, і нашим ближнім сусідам.

Хай же Господь прибуде в житті й у праці кожного з вас. Хай же Господь і кожному з вас скаже – закинь ще раз, потрудися ще одну хвилинку. Так, ти трудився всю ніч і все без користі, але хай не втрачається надія, хай буде віра у твоєму житті.

Ще раз закиньмо сіті, ще раз потрудімося і будуть повні вони. І більше того, можливо комусь з нас Господь скаже: «Від нині будеш ловцем людей». Як сказав Він апостолу Петру, покликавши його за собою.

Ми живемо в цьому буремному світі, складному світі, думаємо про наше майбутнє, про сьогодення – як нагодувати дитину, у що одягнути дитину, що буде завтра. Але найголовніше про що ми маємо подумати перш за все – подумати про Бога, почати свій день з молитви, закінчити день молитвою, почати працю свою і закінчити її молитвою. І все буде добре у нашому житті, і Господь не покине нас, і Господь по-кермує нашим життєвим човном.

Боже благословення на всіх вас».

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Також отець Михаїл привітав з днем народженням Ванду Григорівну, яка вже 20 років співає у храмі святої Покрови. Многая і благая літа!

Comments are closed