Велике поминання померлих: хай возрадуються наші померлі там на Небесах

6 листопада після панахиди за померлими настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, завжди так трепетно на душі, коли бачиш такий багатий стіл і розумієш, що це стіл сьогодні перед нашими померлими.

Хай же всім їм, всім кого ми сьогодні пам’янули, всім чиї імена забулися у віках, але ми сьогодні молимося за них, світить світло цих свічечок. Так багато свічечок і всі світять перед ними. Гріє тепло цього сонечка, яке так засвітило у спину загріло батюшку і гріє їм там на Небесах.

Таким багатим і щедрим хай буде цей стіл, і світлою, і щирою наша молитва. І все це хай прийме Господь, хай приймуть наші померлі і возрадуються там на Небесах, що ми молимося за них, що ми пам’ятаємо за них.

І тільки так, в молитві може жити рід наш. Бо як у дерева є корінь, і якщо його не поливаєш, то дерево засихає. Але якщо поливаєш, удобрюєш корінь, то розквітає дерево.

Хай розквітає наш рід український, наша земля. А ми віримо, що там на Небесах у нас є наші захисники, убієнні воїни, ті, що померли у молитві за нас з вами. Сьогодні вони там перед Богом за нас моляться, за живих. І так, коли ми молимося за померлих, а померлі там перед Богом згадують нас живих, в цьому молитовному єднанні, навіть смерть не зможе розлучити нас.

Тож будемо єдині, як Шевченко писав: «І мертвим, і живим, і ненародженим…». І ми будемо єдині у спільній молитві і в поминанні наших померлих.

Боже благословення на всіх вас!».

Цьогоріч у храм принесли близько 900 панахидок. Після служби всі присутні отримали панахидки, щоб вдома поминати померлих. Також панахидки розвезуть дітям сиротам, дітям з інвалідністю, роздадуть нужденним.

До самого посту в ніжинському храмі святої Покрови будуть поминальні суботи. Вічна пам’ять, Царство Небесне і Вічний покій нашим померлим!

Comments are closed