Без Бога велика кількість людей перетворюється у смертоносний натовп в якому гинуть люди

21 листопада у свято Собору Архістратига Михаїла настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогоднішня неділя наклалася на свято Собору Архістратига Божого Михаїла, і ми молитовно згадуємо і Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа, і Його Архістратига Божого Михаїла, і всіх Ангелів Небесних, яких є сонм – написано так у Біблії.

І говорячи про сонм Ангелів, я звернув сьогодні увагу на недільне Євангеліє, яке ми читали сьогодні. Господь наш іде в дім Іаїра, щоб допомогти йому зцілити дочку його, і натовп людей супроводжує Його. Натовп людей – ми собі думаємо, от іде за Ним десяток Апостолів. Але, щоб ви зрозуміли, згадаймо як більше 20 років тому в Білорусії святкували день пива. І коли раптом почався дощ і всі побігли у підземний перехід, щоб сховатися, загинули у цьому натовпі десятки людей, їх просто затоптали. Згадаймо, історія вже наша – похорон Сталіна. Про це ніколи не говорили, але там був такий величезний натовп людей, їх зігнали, чи самі ішли. У натовпі загинули сотні, а можливо і тисячі людей. Ніхто про це не говорив, але людей просто затоптали під ногами.

Пам’ятник з 53 бронзовими квітами, які символізують загиблих у той фатальний вечір на станції «Неміга» у Білорусії

Натовп – це дуже страшна сила. І в той же час, згадаймо сучасну історію, наш Майдан, річницю якого ми сьогодні теж згадуємо. Коли збиралися тисячі людей і ніхто навіть не хворів там на Майдані, всі були взаємноввічливі, допомагали один одному і годували, поїли один одного. І виникає запитання – в чому різниця між тим смертоносним натовпом і Майданом, між Хресними ходами, коли на Володимира ми збираємося біля Володимирського храму і йдемо Хресною ходою, і йдуть десятки тисяч людей. Хто був на тім Хреснім ході, можуть підтвердити – душа наповнюється величезною радістю і благодаттю, і відчуваєш цю благодать, фізично відчуваєш на собі.

В чому різниця між першим і другим? А дуже просто – там не має Бога і велика кількість людей перетворюється без Бога у смертоносний натовп в якому гинуть люди. Там, де з’являється Бог, з’являється Божа благодать, велика кількість людей перетворюється у Церкву, у Церкву Христову в якій і здійснюються чудеса і зцілення. Коли ми збираємося разом чи у церкві, чи на площі на якесь святкування, де би не збиралися ми, я закликаю вас – звертайте увагу чи є Бог з вами, чи є Дух Святий у тому зібранні на яке кличуть вас, чи з Богом збираються люди, чи збираються безбожники. Бо від цього залежить життя ваше і ваших ближніх. Від цього залежить спасіння, а можливо буде і смерть, чи життя ваше.

В такому зібранні, в натовпі людей, які прийшли до Іісуса, була і кровоточива жінка. 12 років вона лікувалася, витратила все своє майно і не змогла вилікуватися. Уже з останньої надії, вона прийшла, вона повірила. І з цією надією, з цією вірою вона просто доторкнулася до Бога, і в той же момент вилікувалася. І Господь почув, що до Нього доторкнулися з вірою.

Ми прийшли сьогодні до храму Божого, ми прийшли до Бога, хай така віра буде у серці кожного з нас. Щоб із цією вірою ми доторкнулися до Бога. Ми можемо запитати – а де є Бог? Повірте, Він сьогодні тут з нами. Я вірю в це, я переконаний в цьому, повірте і ви.

Ви сьогодні причастилися Тіла і Крові Господа нашого Іісуса Христа. Це більше, ніж доторкнутися, це прийняти в себе Самого Господа. І тільки від нас, від нашої віри, з якою вірою ми це сприймаємо, залежить чи отримаємо ми зцілення від Нього.

Хай кожен крок наш, хай кожне зібрання наше, хай кожен подих наш буде з вірою, з вірою у Господа Іісуса Христа. Хай ніколи не покидає нас надія, скільки б ми не страждали у цьому житті, хай у нашій душі завжди жевріє надія. Особливо останні дні, коли випробування, хвороба переслідує нас, віримо, надіємося і любимо Господа нашого – Джерело життя, здоров’я, радості і щастя. Господь сьогодні з нами, Він, саме Він преобразує наше зібрання у Церкву, у Церкву Христову. Тож з цією вірою завжди будьте у Церкві Христовій.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed