Архієрейське богослужіння на свято Миколая Чудотворця: «Віра – це є основа справжніх добрих діл»

19 грудня у свято Миколая Чудотворця архієрейське богослужіння у храмі очолив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Владика звернувся до парафіян храму з такою проповіддю:

«Дорогі браття і сестри, сердечно вітаю всіх зі святом святителя Чудотворця Миколая, єпископа Мирлікійського, яке особливо близьке нам у цьому Свято-Миколаївському храмі, який відзначає Престольне свято.

Багато є святителів, мучеників, преподобних і праведників, які вшановує православна церква. Але серед них, мабуть, найбільше після Пречистої Діви Марії, вшановується і знаний не тільки в церкві, але навіть у середовищі світському та іновірців – Святий Миколай. Чому? Чому так його шанують, хоча минуло вже майже 1700 років від того часу, як він звершував своє служіння, як архієрей і жив тут на землі? Чому слава його з часом не забувається, а навпаки примножується і поширюється?

У тропарі, тобто у піснеспіві на честь святителя, він називається правилом віри та образом лагідності, стриманості вчителя. Тож на перше місце в шануванні Святого Миколая, церква ставить його віру. Бо зазвичай, коли згадують Миколая, особливо, коли діти згадують Миколая, то згадують його добрі діла і подарунки. І дійсно він, як свідчить його житіє, був дуже милосердним, милостивим і чинив добро, допомагаючи зокрема і так, щоб ніхто не знав, таємно. Надаючи із того, що мав і що було йому доручено, як архієрею церкви, убогим, потребуючим, щоб задовольнити те, чого вони не мали.

Але не це стоїть на першому місці у тому, за що вшановується Святий Миколай, а його віра. Бо віра – це є основа справжніх добрих діл. Основа. Можемо міркуючи, сказати – а хіба тільки віруючі роблять добрі діла? І невіруючі роблять добрі діла, і іновірці роблять добрі діла. То чому наголошуємо на цьому?

Наголошуємо тому, що справжня віра, глибока, міцна, має виявлятися в добрих ділах, бо так говорить і апостол Яків у своєму посланні: «Віра без діл мертва, як тіло без душі». І тому, якщо святитель Миколай чинив такі численні добрі діла, то вони вже самі собою свідчили про глибоку віру. Але і віра ця була засвідчена його служінням і життям.

Чому людина здатна всяка робити добро, не тільки віруючі? Тому, що Бог сотворив людину такою. Людина прагне до добра, в самій її природі закладене добро. Але писання говорить, що грішники люблять грішників, позичають тим від кого сподіваються отримати. Тобто дають тим, від кого сподіваються отримати навзаєм щось матеріальне, чи прославлення.

А святий Миколай вчить нас більшому, бо віра, яку він сповідував і якої навчав, вона спонукає робити добро не заради благ сьогочасних і не заради прославлення. Бо це віра та, про яку сказав Господь: «Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто вас проклинає і добро творіть тим, хто вас ненавидить». І це є добро до якого закликає нас Спаситель, яке перевершує наше природне добро.

Бо якщо ми робимо добро тільки від того, що є в нашій природі, то це добро не наша заслуга. Бо це не від того, що ми такі добрі, це добро твориться, а від того, що Бог добрий так сотворив людину, що вона спонукається до добра. То тоді кому подяку – людині, чи Богові, Який так сотворив людину і спонукає її робити добрі справи? А всяка людина може робити добрі справи, але не всяка їх робить.

І віра, яку відкриває нам Божественне Одкровення, Священне Писання і вчення Церкви, воно навчає нас перевершувати те, що є природним добром, тобто ті таланти, які Бог дав нам, примножувати. І ось тому нерозривно пов’язана правдива віра і з її виявленням, сповіданням, здійсненням у добрих справах. І Святий Миколай цього нас навчає, щоб ми мали правдиву віру, щоб ми слідували істині, яку Господь Ісус Христос відкрив, і якої навчає Церква. І разом з тим, щоб ми виявляли цю віру в добрих ділах.

Як дерево, якщо воно живе, по чому визначаємо, що воно живе? Коли бачимо листя на ньому, коли бачимо, приходить весна – розквітає воно, коли приходить час врожаю – дає плоди. По цьому бачимо, що дерево живе. Хоча воно не рухається, не переходить з місця на місце. А коли мертве дерево, тоді нема на ньому не листя, не квітів, не плодів.

От так і віра, якщо є її плоди, то тоді віра добра. А якщо плодів не бачимо, то Святий Миколай, як приклад, закликає нас набувати і віру правдиву, і добрі діла.

Тож дорогі браття і сестри, я хочу ще раз сердечно всіх вас зі святом привітати, і побажати всім нам, щоб ми цей приклад і заклик чули і виповняли у своєму житті. Щоб ми не просто прославляли Святого Миколая, і не просто очікували подарунків у цей день, але щоб ми дійсно наслідували віру Святого Миколая і добрі діла. І тоді досягнемо того, що і Святий Миколай досягнув – спасіння і вічного блаженного життя в Царстві Небесному, яке Бог приготував для праведників, які люблять Його. Амінь!

В цей день хочу сердечно особливо привітати отця Михаїла настоятеля із всією громадою і подякувати вам за те, особливо, що ви в ці дні завжди, кожного року стаєте помічниками Святого Миколая. Стаєте тими руками, якими твориться диво, бо насправді те, чого не може зробити людина, робить Господь. А те, що людина може зробити, Господь дає можливість їй зробити. Щоб в тому, що вона робить, вона себе виявила. Чого не вистачає, Господь поповнює. Що ми можемо самі зробити, Господь дає нам можливість, щоб ми не втратили нагороди своєї.

Тому Господь благоволив, щоб Святий Миколай робив добрі справи, щоб із нього, беручи приклад, християни робили добрі справи. І щоб навчали нові покоління добрим справам. Бо через ці подарунки, через молитву, через богослужіння, через це свято кожне нове покоління прилучається. Бо зараз діти всі очікують Святого Миколая і очікують подарунків, а коли виростуть, дай Бог, щоб і всі вони стали помічниками Святого Миколая, наслідують його приклад віри і добрих справ. І вже своїм дітям, тому молодшому поколінню, яке буде за час їхнього життя, будуть передавати цю добру традицію.

Дуже дякую вам отче і матушці дякую, всім парафіянам, всім, хто прилучився, щоб і цього року ми мали можливість допомогти Святому Миколаю принести радість і завітати до нас із добрими дарами і добрим навчанням. Спаси Господи!».

До діток у храм завітав і Святий Миколай. На нього діточки дуже чекали і раділи солодким подарункам.

Comments are closed