Коли правильно святкувати Різдво Христове – 25 грудня, чи 7 січня?

Різдво Христове правильно святкувати 25 грудня, чи 7 січня? Це питання сьогодні після недільної проповіді роз’яснив настоятель храму святої Покрови отець Михаїл:

«Сьогодні я вітаю зі святом всіх християн, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем.

Дуже часто ми називаємо, що це «Католицьке Різдво», але це неправда. Повірте, це неправда!

Сьогодні святкують Різдво Христове більшість православних церков. Тільки ми, російська, грузинська, сербська православні церкви будуть святкувати за Юліанським календарем 7 січня. Всі решту православних церков святкують сьогодні. Ми вчора були у Києві, де представники Вселенського Патріарха святкували, служили Різдвяну службу.

І виникає питання: хто правий, а хто неправий?

Я ж хочу сьогодні вам роз’яснити, щоб ми розуміли і знали, як правильно відповісти  на це питання. І перш за все, згадайте як ми святкуємо своє народження, ми говоримо: «Ми святкуємо день народження». Правда? Як ми говоримо про Різдво Христове? Ми ніколи не кажемо: «Ми святкуємо день Різдва Христового». Ми кажемо: «Ми святкуємо Різдво Христове». Тобто згадуємо не день народження, а саме Народження Господа нашого Іісуса Христа. А день Його народження, точну дату не знає ніхто.

Здавна ж було установлено 25 грудня, і ми сьогодні православні України теж святкуємо 25 грудня. Не 7 січня, а 25 грудня, тільки за старим календарем. Знайдіть в Інтернеті, можливо у когось вдома є старовинний календар, дореволюційні календарі. І напевно, десь до 30 року православні календарі, і там написано: «Різдво Христове – 25 грудня».

Так у чому ж питання? Ми святкуємо не день, ми святкуємо саме Народження Христа.

І я вітаю всіх, хто святкує сьогодні, я буду вітати всіх, і нас, і себе, хто буде святкувати 7 січня. Я ж вважаю, що буде правильніше, коли з часом, а зверніть увагу, як ми помаленьку, помаленьку переходимо на 25 грудня, на цей день. Що з часом ми будемо святкувати з усім світом, так, як увесь світ святкує, 25 грудня будемо святкувати Різдво Христове.

Не зараз, бо зараз це дійсно буде розколювати наше суспільство. Коли ми об’єднаємося в істинній вірі, в православній вірі, у правдивій вірі, тоді ми і перейдемо.

Зараз хай Христос народжується в наших серцях.

Зараз зрозумійте, що не дата важлива, а саме відчуття, що Христос Народився. І коли таке відчуття буде, тоді не буде ніяких непорозумінь, бо Христос Народжується в наших серцях, в наших храмах. І Народжений Христос завжди єднає нас, Єдину Церкву, Христову Церкву».

Comments are closed