Найважливіше у нашому житті – навчитися покаянню

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафія з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні ми православні входимо у підготовчі дні до Святого Великого посту. З сьогоднішнього дня у богослужіннях Православної церкви починається використовуватися богослужбова книга Постулатріот. І ми читаємо сьогодні: «Покаяння двері відкрий мені Життєдавче». Ми просимо у Господа, щоб Господь Бог Іісус Христос Спаситель наш навчив нас покаяння.

Здавалося б, що тут такого, попросити прощення покаятися у гріхах своїх? Але насправді – це дуже важко. Коли людина живе у своєму світі, у своїх проблемах, у своїй гордості, гордині, у своїх думках, помислах дуже часто людина забуває про покаяння і про тих, хто оточують її і про Господа свого. Якщо і згадуємо ми свого ближнього, то найчастіше людина осуджує, як той фарисей, що сьогодні казав: «Дякую Господи, що я не такий як інші люди». Навіть виконуючи всі заповіді Божі, навіть дотримуючись Закону Божого і посту, і молитви, людина впадає у гріх осуду. І часто навіть каючись, ми робимо це формально: «Прости мені Господи». І не думаємо про те, що вкладати треба у ці слова.

І поряд із цим фарисеєм стояв митар, який бив себе у груди і плакав у душі своїй. І серце його надривалося перед Господом від покаяння: «Боже милостивий будь до мене грішного».

Найважливіше у нашому житті навчитися такому покаянню. Бо, коли ми просимо у Господа нашого спасіння, вилікування від духовної хвороби, переш за все треба прийти до Господа і сказати – що я хворий. Правда? Для того, щоб лікар вилікував, прийти до лікаря і сказати – я хвора людина. Щоб лікар поставив діагноз. Якщо ж ми прийдемо до лікаря і скажемо – я здоровий, немає в мене ніяких проблем, лікар і не допоможе нам. Він не зможе вилікувати нас, доки ми не попросимо ліку і лікаря, а у Бога – милості.

Сьогодні цей митар учить нас, як просити ліку в Божественного лікаря, як просити милості у Господа милосердного, як нам каятися.

Приходить Святий піст, і недавно сказала мені одна жіночка: «Ось в цьому році хочу постувати, хочу весь піст пройти так, як потрібно. Батюшка підкажіть, як правильно це зробити?». І думала вона, що я почну їй розказувати, що їсти, що не їсти. А я розказав їй, як каятися, бо найважливіше у дні Святого посту – розкаятися у своїх гріхах. Зупинитися у гріховному житті і почати рухатися в покаянні до Господа нашого Іісуса Христа.

І хай Господь Бог прийме наші покаянні молитви, хай Господь Бог допоможе нам у наших покаянних молитвах.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed