Піст – це боротьба із нашими внутрішніми ворогами

Сьогодні після літургії раніше освячених Дарів, отець Олександр звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Дорогі во Христі браття і сестри, ось майже наближається середина посту і я хочу побажати вам, щоб Господь зміцнював вас у пості. І хочу нагадати слова Іоанна Златоустого, який сказав: «Не кажіть мені хто що з’їв, чи не з’їв, а скажіть мені чи перетворили ви гнів у милість, зло у добро».

Ми розуміємо, що піст – це наша боротьба із нашими внутрішніми ворогами. Піст – це непросто виконання приписів і харчових обмежень, які є засобом для нашого духовного зростання.

Я хочу побажати, щоб ми до кінця посту мали успіх у зростанні нашої душі. Щоб закінчивши піст, ми з радістю побачили, що якусь частину наших внутрішніх ворогів ми перемогли, що ми змогли себе у чомусь виправити, у чомусь змінити. А якщо це вдалося, то значить ми на якийсь маленький крок, можливо початковий крок, але наблизились до Бога. Ми змогли виправити наші душі, а виправити – це значить подолати наші гріхи, покаятися у всіх гріхах, які є прірвою, або стіною яка відділяє нас від Бога. І це буде найголовнішим досягненням нашого посту, коли ми побачимо, що ця прірва стала меншою, або стіна стала меншою. І ми звернули з того шляху, і стали  на шлях, який веде до Бога.

Ось це найголовніша мета посту – відчуття цієї радості, що ми стали світлішими, чистими, а значить і ближчими до Бога.

Нехай Господь зміцнює вас у цій нелегкій, але дуже правильній і дуже приємній боротьбі із самим собою, із нашими внутрішніми ворогами.

Як ми вже говорили, наша боротьба з нашими внутрішніми ворогами допомагає нашому народу перемогти зовнішнього ворога. Чим більше людей стануть чистими в душі, тим взагалі світліше буде аура нашого народу. І в це кожен з нас приносить свій невеличкий внесок у перемогу. Амінь!

Боже благословення на всіх вас».

Comments are closed