Притча про зцілення Гадаринського біснуватого: не можна бути рабами двох панів

У цю світлу неділю отець Олександр звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа!

У сьогоднішньому Євангелії ми чули про біснуватого, якого зустрів Ісус у Гадаринській країні. Це був язичницький край, оскільки там розводили свиней, а як відомо ізраїльтяни не могли займатися таким видом скотарства. І у цьому Гадаринському краї Ісус зустрів біснуватого в якому поселилося багато-багато духів зла. І коли ці злі духи побачили Ісуса, вони пізнали Хто перед ними і злякалися. У Апостола Якова є такі слова: «Ти віриш, що Бог один, добре робиш, та і біси вірять і тремтять. І злі духи почали тремтіти, коли побачили Ісуса Христа, бо вони зрозуміли, що їм зараз настане кінець. І вони попросили, щоб Він їх не знищував, вони знали Його імʼя. Він запитав як звати їх і злі духи відповіли – легіон, що значило близько 600 тисяч у римській армії, тобто, величезна кількість.

Ці злі духи мучили бідного чоловіка, на нього одягали кайдани, звʼязували, і боялися його протягом багатьох років. І тут в одну мить Господь може цю людину зцілити. І Він дозволив злим духам увійти у свиней, які кинулися в море з обриву і потонули. Дехто з дослідників вважає, що вони це зробили для того, щоб налаштувати проти Ісуса жителів цієї країни, власників цих свиней, а їх там було дві тисячі. І врешті так воно і вийшло. Пастухи побігли у своє місто і почали всім розповідати. І тут починається наука для нас, адже завжди коли ми розглядаємо Євангеліє, будь-яке Слово чи подію Євангелійську, чи притчу Ісусову, то ми завжди дивимося сьогоднішніми очима і усвідомлюємо, що це про нас і для нас тут і зараз.

Приходять власники свиней та інші люди, побачили цього біснуватого, який сидить при розумі, вже вдягнений, він сидять у ніг Ісуса і слухає Його. Написано, що ті люди жахнулися, але перш за все, вони повинні були бути вражені тим, що багато років бачили цю людину біснуватою, а тут бачать вони абсолютно нормальну людину. Значить перед нами не просто якийсь подорожній, а це Пророк, або принаймні якийсь Праведник. І перед ними стоїть дилема – чи звернутися до цього Праведника також зі своїми проблемами, але тут переважує їхня жага багатства. Вони втратили таке велике майно у вигляді стада свиней. І тут згадаймо слова Ісуса: «Не можете бути рабами двох панів». Господь каже, що ви не можете служити, або бути рабом Бога і мамона. Слово «мамон» не перекладається, оскільки воно має багато значить, зокрема це багатство і егоїзм. Тобто не можна бути рабом Бога і бути егоїстом.

І що ми зараз часто ставимо в пріоритеті? Чи наші земні блага, чи наше служіння Богові? Служіння Богові також не виключає земні блага, адже вони нам потрібні. Питання лише в тім ,що у пріоритеті нашого життя, а що на перефирії. І ось ці гадаринські люди вирішили, що в пріоритеті їхнього життя служіння мамонові й вони сказали Ісусу: «Йди чоловіче геть». І далі наука знову для нас, знову про нас. Уявімо, що сьогодні сталася б така історія з якимось великим власником і хтось би прийшов і таким чином позбавив би його власності, то  люди б не сказали сьогодні просто – йди чоловіче геть, вони б спочатку побили його, а коли б він залишився живий, то викликали б поліцію, вдягли йому кайдани, тягли б його у відділок, тоді б був суд і тюрма. Тому ті язичники дуже милосердно поступили з Ісусом, але сьогодні у сучасному світі люди, які претендують на звання християни, поступили би в десять разів гірше, ніж ті язичники.

Далі ще наука для нас, коли Ісус говорить зціленому чоловіку, який захотів піти з Ним, щоб він повертався додому і проповідував. По перше, ми тут бачимо таке милосердя Ісуса, адже Він знає як вдома його рідні стільки років страждали разом з ним. І Господь хоче, щоб він повернувся додому і зробив усіх щасливими. Щоб не тільки цей чоловік був щасливим, але і всі його рідні. А по-друге, щоб він проповідував усім людям про те чудо, яке сотворив Господь. І це також для нас наука. У кожного з нас, напевно, є випадки у житті, коли людина дійсно може сказати – Господь сотворив чудо зі мною. Ми також повинні проповідувати про чудеса, які в нашому житті дав нам Бог, навіть коли ми не просили.

І нарешті це Євангеліє нагадує нам те, що злі духи існують, справді існують і це надто серйозно, щоб легковажно до цього ставитися. І вони дуже легко можуть увійти до нас в тому разу, коли ми втратимо пильність. Але якщо будемо мати пильність, вони жодним чином не увійдуть. А що означає мати пильність – це присвячення нашої душі Богу. Памʼятаємо, як Господь говорить через пророка Ісаю: «Будьте святі, бо святий і Я Господь Бог ваш». Якщо ми будемо прагнути до святості, що означає, живши у цьому світі, присвятити себе духовному світу. У Соломона є слова: «Дай мені сину мій серце своє». Отже боротьба добра зі злом відбувається в наших серцях. Якщо ми віддамо своє серце Богові, то Господь буде боротися з нас. Потрібна тільки наша воля. Раб Бога – це не те саме, що означає слово «раб» у нашій стародавньої історії, наприклад, в Єгипті, Римі тощо. Коли раб людини, то це означає, що одна людина підкорює волю іншої. А коли раб Божий, то ми знаємо, що свобода волі – це один із атрибутів Бога, який є складовим образу Бога. Тобто Бог дав нам свободу волі, Він зробив нас вільними, але коли ми добровільно підкоряємо свою волю Богові, ми стаємо Божими рабами. І ми знаємо, що не станемо рабами ніякого гріха, ми знаємо, що не станемо рабами золота, автомобіля, не станемо рабами партії, ідеології чи якоїсь іншої організації, чи будь-кого. Ми з радістю маємо казати – я раб Божий і ніхто не має права торгнутися Божої власності.

Все Святе Письмо свідчить про те, що злі духи існують. Згадаймо від самої першої книги Буття, тоді і сам Господь Ісус Христос у пустелі був спокушуваний спокусником. І Він захищався словами Святого Письма. Він казав, написано, не хлібом одним буде жити людина. Написано, Богові одному служи і Йому поклоняйся. Написано – не спокушай Господа Бога свого. Ісус Христос захищався словами, які дав сам Всевишній через пророка Мойсея. Ось наша зброя, наш щит проти злих духів – слово Боже, виконання слова Божого, а також очищення наших душ через покаяння. Тобто непросто визнання своїх гріхів, а повернення до Бога, повернення до Бога обличчям, полишення свого минулого гріховного життя і повернення на дорогу, яка веде до Бога.

Отже, борімося зі злими духами за допомогою благодаті Божої, нашої молитви, нашого покаяння. І скажімо: «Отче наш, не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого». Амінь!».

Comments are closed