Прощена Неділя: хай піст кожного з вас буде з розумом, хай піст кожного з вас буде без осуду

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, ми стали на порозі Великого Посту. Піст – це не просто дієта, піст – це приготування своєї душі, повсякденного життя, молитви боротьби нашої для Бога, до зустрічі з Богом. І ця зустріч повинна початися з покаяння. Саме тому ця Неділя і називається – Прощеною Неділею. Ми просимо прощення один в одного і в Господа нашого Ісуса Христа.

Бог створив людину і поставив її в раю. Рай був створений для нас з вами, щоб ми отримали блаженство із спілкування з Богом Господом. Людина согрішила і була вигнана з раю. І ця Неділя називається ще – Неділею вигнання Адама із раю.

Здавалося б милосердний Бог мав би простити той невеликий гріх, який вчинила людина. Але Святий рай не може тримати в собі нечистого. Согрішивши, людина впала і потрібно було небагато, просто попросити прощення у Бога. Але і цього не змогли вже зробити перші люди – Адам і Єва. І Бог виганяє людину із раю не для того, щоб наказати, а для того, щоб спасти, у вічності спасти від вічної смерті.

І через тисячі років Бог приходить, сходить на хреста, щоб обійняти кожного з нас і врятувати від тієї смерті. Щоб зрозуміли ви, згадайте, приходить час, коли пташка виштовхує пташеня із гнізда для того, щоб пташеня полетіло. Не для того, щоб викинути, не для того, щоб наказати, а для того, щоб пташеня розправило крила і вознеслося до неба. Те творить Бог і для нас з вами, для грішних людей.

Але перед тим, я памʼятаю у батька є голуби і батько розказував, що перед тим, як злетіти, птахи перестають годувати своїх пташенят, щоб вони стали легкими. Щоб стати на крило, треба очиститися.

Сьогодні ми починаємо наш Піст із покаяння, щоб повернутися до того раю, який був створений для нас з вами. Покаявшись, будемо постувати в їді, у споживанні страв, в обмеженні розважань, музики, в більшій молитві для того, щоб очистившись, вознестися до Бога, до Господа, до Неба, де нас чекає наш Бог.

Це велика справа, це важка справа. Здавалося б, ну що там постувати, що там такого, але чомусь мало хто може витримати цей Піст. Найважливіше, я сьогодні закликаю кожного з вас, хай піст кожного з вас буде з розумом, хай піст кожного з вас буде без осуду. Сьогодні Нікіта про це читав – не осуджуйте, хто постує, а хто, можливо, не зовсім постує. Хай піст кожного з вас буде особистим, особистим відношенням один до одного і до Бога, спілкуванням один з одним в молитві, в покаянні, у прощенні із Богом.

Хай ваш піст буде мудрим і приємним для душі, обмеженням для тіла, але приємним і спасительним для душі кожного з вас. Отже разом входимо до Посту, а Піст починаємо із прощення.

Тож, молимося, постуємо і в молитві, і в пості перемагаємо нашого ворога. А наш найперший ворог – це диявол, він приносить зло і в наше серце, і в нашу Україну, на нашу землю.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed