У найважчу хвилину Бог з нами, коли страждаємо ми, Бог страждає разом з нами

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, Свята Православна Церква в третю Неділю посту вшановує Чесний Животворящий Хрест Господній, ми поклоняємося підніжжю Божих ніг.

Господь зійшов на хрест і освятив розп’яття – те, що споконвіку було символом кари ,символом страшної, мученицької смерті, сьогодні для нас стає символом спасіння, надією на воскресіння. Сьогодні дуже важливо для нас з вами, для українців зрозуміти це. Не просто зрозуміти розумом, а відчути серцем цей символ – символ Хреста.

Саме ми християни маємо Бога, Який страждає разом з нами. І для кожного народу, для кожної віруючої людини, яка не вірить у Христа, а вірить в іншого бога, завжди стає проблемою в час випробувань. Де ж мій Бог, чому Бог покинув мене, чому Бог не допоможе мені в найважчу хвилину? Це те питання, яке на хресті возносить до Отця сам Господь наш Ісус Христос. Але, дивлячись на Нього, ми розуміємо – в найважчу хвилину Бог з нами. Коли страждаємо ми, Бог страждає разом з нами. Коли ллється кров людська, поряд з цією кровʼю Бог проливає Свою кров ради нас з вами. Коли умирають наші діти – умирає Бог на хресті, умирає, щоб воскреснути. Проливає кров, щоб зупинити і розділити з нами нашу біль. Сходить на хрест, щоб врятувати нас від страждань і мук.

Господь Бог сьогодні бере хрест на свої плечі і несе на Голгофу. Але ми, як християни несемо теж свій хрест, віримо в те, що Бог допомагає нам. А Бог вірить у нас, що ми вистоїмо у цій борні, що ми не покинемо свого хреста, що ми виборемо нашу перемогу, перемогу добра над злом, світла над темрявою, над диявольськими силами, що прийшли сьогодні на нашу землю, і влазять у нашу Церкву, калічать наші душі й вбивають наших дітей. Сатанинська армія сьогодні топче нашу землю. І Бог стоїть поряд з нашими воїнами, Бог на хресті сьогодні страждає за нас з вами і разом з нами.

Ми віримо в це і як християни молимося. І, найважливіше, ця наша віра дарує нам надію на свято, на свято Пасхи, на свято Воскресіння Бог зійде з хреста і воскресне Господь. Зійде з хреста Україна і український народ, і воскресне Україна, і возродиться наш народ. Так було віками, нас нищили століттями і не змогли. Нас хочуть знищити зараз і я вірю, я впевнений – не зможуть, бо з нами Бог, з нами хрест Господа нашого Ісуса Христа. І у нас є віра, надія на Воскресіння Господнє, на воскресіння України й на перемогу, на нашу перемогу!

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed