Ми маємо бути залежними тільки від Бога, бо тільки у Бога ми можемо отримати справжню волю й вічне життя

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, у сьогоднішню неділю ми слухали цікаву євангельську історію про те, як Господь Бог зцілює двох біснуватих і тих бісів, які мучили людей, виганяє в стадо свиней. І свині скидаються з кручі в море, а жителі того міста, так мʼяко, виганяють Ісуса Христа із свого міста і зі свого життя.

Історію ми слухаємо, розуміємо, але чи насправді ми до всієї глибини розуміємо, що ця історія під час і про нас з вами. І, перш за все, думаємо – та немає у нас біснуватих. Але насправді є і їх багато. Просто сьогоднішнє суспільство старається не звертати уваги на них. Їх ізолюють від нас за високі стіни лікарень. Ми можемо називати по-різному: психічні розлади, депресія, наркоманія, залежність, знервованість. Але дуже часто, не завжди, але дуже часто це є одержимість, одержимість духами нечистими, які мучать людину. Лікарі дають психотропні ліки, але не можуть вилікувати, можуть тільки приглушити, а вилікувати не можуть. Це один аспект.

Другий аспект, думаємо собі ми – ну подумаєш кинулися свині з кручі в море, чому було виганяти Бога нашого із свого життя? Хіба варті свині самого Бога? І, щоб ми зрозуміли, що відбулося, давайте подумаємо по-іншому. Одержимість дуже подібна на компʼютерний вірус, який заражає компʼютер і він починає працювати неправильно, а дуже часто і зовсім перестає працювати. Компʼютери, телефони, планшети, вся оргтехніка сьогодні дуже залежить від нас з вами, а ми залежимо від цієї оргттехніки. І, коли читаєш інформацію про віруси компʼютерні, ну так воно подібно до одержимості сатанинськими силами, що просто думаєш собі – напевно віруси писали ті, хто знають все про нечисту силу. Ота нечиста сила сьогодні дуже часто збиває оргтехніки. Ми інколи чуємо, що після такого збою зупиняється все життя наше, наше людське життя. Літаки не літають, підприємства не працюють. І ось уявіть собі, приходить людина і робить так, що в одну мить ми позбуваємося усіх компʼютерів. Це я зараз компʼютери прирівнюю до тих свиней, які кинулися з кручі. В один момент із нашого життя зникають компʼютери, телефони, планшети. Ви задумалися, правда, а як жити далі. Я згадую, бачив вже такі речі, коли у маленької дитини забирають мобільний телефон і в цієї дитини зʼявляється істерика. Така істерика, яка викликає подив, як так, як дитинка, яка ще хвилину назад з мобільним телефоном у руках була нормальною дитиною, раптом, коли в неї забрали ту іграшку, проявляє агресію. І розумієш, що це теж одержимість, одержимість компʼютерами, одержимість мобільними телефонами. І ось усе це скинути з кручі в один момент. Та ми б самі, напевно, всі б закричали – вийди з нашого життя, поверни нам копʼютери, поверни нам мобільні телефони.

Задумаймося, що сьогодні у нашому житті важливіше для нас – компʼютер, чи Бог? Ось наші свині в нашому житті. І знову ж таки, виникає питання – так що відмовитися від того всього? Звичайно, ні, адже справа була не у свинях і справа не в компʼтерах. Справа була у тих людях, які не могли жити без свиней, справа у нас з вами, які не можуть жити без телефона і компʼютера. Й інколи треба відкладати їх у бік і звертати очі до Бога. І, коли ми так будемо жити, коли на першому місці буде не компʼютер, а Бог, тоді не буде і залежності. Ми будемо чистими, ми будемо світлими. І той же компʼютер, і той же телефон будуть працювати на славу Божу. Справа у нас з вами.

Сьогодні іде війна не просто зброєю, танками й ракетами, іде війна духовна за людські душі. І вбивають тіло, вбивають душу. І в цій війні нам дуже важливо залишитися, перш за все, людьми, духовними істотами, які створені Богом нашим і для Бога, і для вічності. Пройти цю тонку межу між життям та смертю, межу на війні й на фронті, межу тут в праці, в молитві й залишитися Божими дітьми. Бути залежними тільки від Бога, бо тільки у Бога ми можемо отримати справжню волю, вічне життя і наше з вами спасіння.

Це важка тема, дуже важко інколи пройти цей шлях і зрозуміти правильний шлях у житті. Але нехай у вашому житті вашим маячком буде Господь наш Ісус Христос, опорою буде молитва до Господа нашого Ісуса Христа. І все буде добре. Тож разом ми переможемо усяке зло в молитві до Господа нашого Ісуса Христа. А Господь хай очищає нас від усякої одержимості.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed