Освячення дому

хрестик-наклейка для освячення дому

хрестик-наклейка для освячення дому

Освячення дому здійснюється священиком за особливим чином, що містить молитвослів’я, котрі закликають на будинок і на тих, хто живе в ньому, благословення Боже. При цьому будинок і двір, чи квартира обкаджуються, на стіни наноситься зображення хреста, вони помазуються освяченим єлеєм, і все житло окроплюється святою водою.
Церковне слово “освячення” в даному випадку має інший зміст, ніж освячення води або ікони. Стосовно до цього чинопослідування більш доречно слово “благословення”: при їх звершенні ми молитовно закликаємо Боже благословення на будинок і на тих, хто живе в ньому, на їх християнське життя і здійснення добрих справ – або ж на транспортний засіб, на мирний і благополучний шлях тих, що користуються ним. Тому таке освячення – не якась автоматична дія: її дієвість безпосередньо залежить від того, наскільки ті, хто випрошує церковне благословення, своїм життям самі відповідають святості благодаті Божої, що подається Церквою.
Для освячення будинку необхідно привести будинок до належного стану.
Слід приготувати:
– святу воду (або священик приносить з собою)
– свічки (треба придбати у церкві)
– рослинну олію
– у церкві потрібно придбати спеціальні наклейки з хрестами, які священик наклеїть по всім чотирьом сторонам вашого дому.
Необхідно, щоб був столик, покритий чистою скатертиною чи рушником, на котрі б священик міг покласти святі предмети. На рушник традиційно кладуть ікони, хлібину та червоне вино. В хлібину ставлять і запалюють свічку. Під час освячення перед хрестиками на стінах також запалюються свічки, для цього слід приготувати 4 посудинки із пшеницею, в котрих будуть ці свічки стояти.
Для освячення дому потрібно попередньо домовитися в храмі та придбати все необхідне.

Comments are closed