Соборування

Таїнство зцілення душі і тіла – такими словами можна передати суть таїнства, яке відоме у нас як Соборування, Єлеосвячення. Назва «соборування» походить від практики здійснення цього таїнства декількома священиками – «собором».
Призначення таїнства Соборування – повне зцілення людини. В молитвах, які читаються при здійсненні таїнства, неодноразово звертаються до Бога прохання про прощення гріхів стражденного і про його одужання. Саме тілесне зцілення в молитвах таїнства ставиться в залежність від зцілення душевного, для якого необхідно покаяння, тобто прощення гріхів, поєднане з твердою обіцянкою виправити своє життя відповідно до заповідей Божих.
Для здійснення таїнства використовуються єлей (рослинна олія, по можливості – оливкова). Ще святі апостоли помазували єлеєм хворих, молячись про їх зцілення. Про це пише ап. Яків: хворий хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і Господь його підніме, і якщо він гріхи вчинив, простяться йому (Як. 14:15). З цього тексту видно, що вже в апостольський час була практика помазування хворих єлеєм, але, що важливо зазначити, зцілювальна сила приписується не самому єлею, а «молитві віри». Наслідком цього священнодійства, за словами апостола, є зцілення тіла і прощення гріхів.
Традиційно звершують це таїнство кілька священиків, не обов’язково сім. А у виняткових випадках може звершувати і один священик.

Comments are closed