Щодо початку процесу ухвалення Томосу про автокефалію – Заява Прес-центру Київської Патріархії

У зв’язку з офіційним повідомленням про кроки, здійснені протягом останнього часу Президентом Петром Порошенком на підтримку численних звернень з боку Церкви та громадськості до Вселенського Патріарха та Константинопольської Матері-Церкви у справі визнання української церковної автокефалії та проголошення відповідного Томосу, Прес-центр Київської Патріархії з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета повідомляє наступне.

В Українській Православній Церкві Київського Патріархату однодушно підтримують всі зусилля, спрямовані на визнання автокефалії Православної Церкви в Україні Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм і Константинопольською Матір’ю-Церквою, а також на подолання існуючого церковного розділення, утвердження єдиної Помісної Православної Церкви. Зокрема, Київський Патріархат високо цінує підтримку і активне сприяння з боку Президента України Петра Порошенка, плодом яких є підсумки переговорів у Вселенській Патріархії, що відбулися 9 квітня цього року, і подальші кроки.

Днями весь єпископат Київського Патріархату підписав звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні. Аналогічне прохання також підписав єпископат Української Автокефальної Православної Церкви. Ми висловлюємо сподівання, що і серед єпископату УПЦ Московського Патріархату є відповідальні ієрархи, які справді турбуються про майбутнє Православ’я в Україні та підтримають зусилля щодо канонічного визнання Вселенським Патріархом української церковної незалежності.

Також ми розраховуємо на підтримку Верховної Ради України, всього українського суспільства, на розуміння з боку інших релігійних організацій України.

Наскільки нам відомо, зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивне рішення Вселенського Патріарха. Однак очевидно, що супротивники не будуть чекати, склавши руки, та вживатимуть всіх засобів для того, щоби не допустити проголошення Томосу про автокефалію. Тому на даний момент ми не можемо повідомити більше деталей процесу, що розпочався.

Разом з тим Київський Патріархат звертається до всіх українських православних віруючих на Батьківщині та у Діаспорі із закликом підносити свої посилені молитви за Його Всесвятість Вселенського Патріарха Варфоломія, за Президента України Петра Порошенка, за успіх доброї справи та за Божу допомогу в ній, щоби Господь охоронив усіх працюючих від ворогів видимих і невидимих.

Прес-центр Київської Патріархії

Comments are closed