Освячення води і свічок на Срітення Господнє

Сьогодні, 15 лютого, ми відзначаємо велике свято Стрітення Господнє – одне з двунадесятих свят християнської Церкви, тобто головних свят церковного року.

Цього дня свята православна церква згадує події, коли Марія і Йосип принесли до Єрусалимського храму на 40-й день після Різдва немовля Іісуса Христа. Святе сімейство зустрів у храмі праведний Симеон, якому за переказами було вже 300 років.

Багато років тому Симеон здійснював переклад книги пророка Ісаї і побачив загадкові слова: «Се Діва в утробі зачне, і родить Сина». Як діва, тобто незаймана, може народити? Вчений засумнівався і хотів виправити «Діва» на «Жінка». Але йому з’явився Ангел і не просто заборонив змінювати слово, але сказав, що Симеон не помре, поки особисто не переконається, що пророцтво істинно. Про це пише євангеліст Лука: «Він був муж праведний та побожний, що чекав утіхи Ізраілевої і Дух Святий був на ньому. Йому було провіщено Духом Святим, що він не побачить смерті, допоки не побачить Господа Христа» (Лк. 2:25-26).

Тож Симеон узяв Немовля на руки і радісно вигукнув: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвітлення язичників і славу народу Твого Ізраїля».

Сьогодні у храмі святої Покрови на святкову літургію зібралося багато прихожан. Після служби на подвір’ї церкви протоієрей отець Михаїл разом з отцем Олександром і дияконом Олександром прочитали молебен і освятили свічечки та воду. Гарно кропили святою водою і прихожан.

День Стрітення – це точка в часі, у якій зустрілися Старий і Новий Заповіти. Стародавній світ і християнство. Тож нехай Господь Бог благословить нас на добрі діла і допоможе у всякій добрій справі!

Не будемо сумніватися у словах праведників, а будемо чисто із смиренням у душі вірити у Господа нашого Іісуса Христа.

Comments are closed