Мученик Георгій Змієборець: як ми сьогодні можемо перемагати зло?

Щороку 6 травня Свята Православна Церква згадує великомученика Георгія Побідоносця. На іконах цього святого зображають величним воїном, який списом пронизує змія, сидячи верхом на білому коні. Саме мученик Георгій Змієборець зображений на гербі Ніжина.

Сьогодні, 6 травня, настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Христос Воскрес! Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні ми молитовно шануємо мученика і Побідоносця Георгія, Георігія Змієборця як ми називаємо його в Україні. Людину, яка віддала мученицьке життя своє за Господа Нашого Іісуса Христа і цим перемогла змія зла.

Він міг би жити в багатстві, пошані і в достатку, але він заявляє про віру свою – віру у Христа. І віддає життя своє, віддає тіло своє на мученицьку смерть. Його катували, його мучили і нарешті відсікли голову.

І  це є прикладом для нас, прикладом боротьби добра проти зла.

Сьогодні прийшов час, коли ніхто не відбирає нашого життя за Христа, у всякому разі у нас в Україні. Але зло не заспокоїлося. Як ми можемо перемагати зло? Яким прикладом для нас може бути Георгій Побідоносець?

Відповідаючи на це запитання, я хочу зацитувати вам слова Іоана Златоустого, який каже: «Ти кажеш, як тепер ми можемо наслідувати мучеників. Ти не бачиш перед собою розжареного вугілля, але бачиш палаюче полум’я пристрастей та гріховних пожадань.

Мученики долали розжарене вугілля, а ти перемагай плоть свою. Вони перемагали дику звірину, а ти вгамовуй гнів мовби дикого і лютого звіра. Вони встояли проти нестерпних скорбот, а ти подолай нечисті думки, що виходять із твого серця.

І ти станеш наслідником мучеників».

На багато важче сьогодні боротися із гріховними помислами, із похіттю тіла, із вогнем того гніву, який інколи наповнює наше серце. Борімося із цим злом і будемо так наслідувати Георгія Побідоносця. І цим ми будемо перемагати древнього змія, який є батьком неправди, написано у Євангелії .

Тож хай Георгій Побідоносець веде нас стежками цієї боротьби – боротьби добра проти зла.

Христос Воскрес!».

«Воістину Воскрес!», – відповідають прихожани у храмі святої Покрови.

Також отець Михаїл привітав всіх з Днем Ніжина, з Днем нашого міста. Хай Георгій Побідоносець береже наш Ніжин, хай Матінка Покровонька покриває його від усякого зла.

Comments are closed