Про українських і ніжинських святих, молитву і спасительну віру

Після божественної недільної літургії настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогодні Господь наш Іісус Христос звертається до кожного з нас: «Іди за Мною». Так, як 2000 років назад Він звернувся до Своїх Апостолів, покликавши їх за собою.

Петру і Андрію, двом братам, які ловили рибу, двом чоловікам, які були рибалками Він каже: «Ідіть за Мною і Я зроблю вас ловцями людей».

Уявляючи собі рибалку, його сіті, і слухаючи слова Іісуса Христа про «ловців людей», одразу виникають такі трохи негарні асоціації, лихі, недобрі. Але уявіть собі, якщо раптом людина тоне у бурхливих водах і рятівник кидає сіті, щоб витягнути цю людину із води і врятувати її. Або наприклад падає людина з 10-го поверху і рятівники розтягують сітку, щоб зловити і спасти.

Саме в цьому сенсі Господь говорить сьогодні про «ловців людей», про спасіння, про спасителів, про рятівників, які будуть рятувати душі людські.

Далі Він кличе за собою Якова та Іоана, іде по світу зі своїми учнями, воскрешає померлих, лікує хворих і найважливіше – засіває у душах людських спасительну віру.

І за Ним пішли Його учні. Андрій був на Київських горах і засівав цю віру. І за ним пішли перші святі землі української. Слов’яни Інна, Пінна, Рима, потому Борис і Гліб, князь Ігор, князь Ярослав, князь Володимир, княгиня Ольга, Петро Могила і так далі, і далі. Мені напевно не вистачило б часу перераховувати всіх святих, які пішли за Богом, за Господом Нашим, покинули своє життя, як покинули ті рибалки свої сіті і пішли за Богом.

І сьогодні наша Українська земля прославлена цілим сомном святих, святих, які вели за собою людей не тільки в Україні, а по всьому світу. І гордиться Ніжин Іоаном Тобольським, який народився тут на нашій святій ніжинській землі, а просіяв у Тобольську. Сьогодні шанують його там люди.

Можливо небагато людей знають, але є ще один святий, який народився в Ніжині – Георгій Кониський, Могильовський, як його ще називають, бо просіяв він у Могильові у Білорусі. І сьогодні це місцечтимий святий, святий якого шанують у Білорусі. А жив він тут у Ніжині, ріс він тут у Ніжині і я думаю, можливо ніжки його дитячі прибігали до нашої церкви.

Святі українські просіяли в усьому світі, навіть на Афоні. І сьогодні дуже багато монахів там, навіть на Афоні був Козацький український монастир скит, я вірю, що ще він буде там. Святі українці писали Богослужбові книги, святі українці будували церкву Христову, вели за собою весь українській народ і увесь люд християнський.

Я впевнений, що і сьогодні на нашій землі в Україні багато святих, молитвами котрих держиться наша земля, молитви котрих українською мовою линуть до самого Бога, до Господа Нашого Іісуса Христа, молитвами котрих спасається Україна, український народ і увесь світ християнський.

І хай звучать молитви українських святих, хай звучить молитва українською мовою в українських храмах і ця молитва буде підтримувати нас у нашому складному і непростому житті.

Боже благословення на всіх вас!»

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Comments are closed