«Дайте ви їм їсти»: з п’ятьма хлібинами і вірою у Господа можна нагодувати увесь світ

Сьогодні, 2 серпня, свята Православна Церква молитовно згадує святого пророка Іллю, одного з найшанованіших святих Старого Завіту. В це свято настоятель Покровського храму отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри! В цю святу неділю ми молитовно згадуємо святого пророка Іллю і читаємо святе Євангеліє, як Господь Бог нагодував п’ятьма хлібинами і двома рибинами 5 тисяч чоловік. Це не рахуючи жінок і дітей.

Люди пішли до Господа, почули, що є Проповідник, який зцілює, який розказує про Царство Небесне. 5 тисяч чоловік – це велика кількість народу. І серед п’яти тисяч чоловік тільки п’ять хлібин. Отже люди йшли, ну от як ми йдемо до церкви, ми ж не беремо з собою запасів їжі. Люди можливо йшли тільки на годинку, от послухаю трішки і піду додому до праці. А пройшов день, наступає вечір. Люди заслухалися слова Божого і забули про всі мирські проблеми і залишилися з Богом.

І тут виникає проблема – нагодувати цих людей. Підходять учні до Господа і кажуть: «Господи відпусти їх, щоб вони знайшли собі їжу в ближніх селах». А Господь відповідає їм: «Дайте ви їм їсти».

Сьогодні я хочу наголосити саме на цих словах. Господь Бог звертається до учнів своїх: «Дайте ви їм їсти». Дайте їсти ближньому своєму, нагодуйте того, хто потребує хліба і риби. Господь звертається сьогодні і до нас з вами – дайте ближньому своєму поїсти.

Ми живемо у дворі церкви і, знаючи це, до нас та кожен день приходять люди, щоб попросити милостині. І буває по-різному, але ніколи, ніколи ми не відмовляємо хліба нашому ближньому, який попросив їсти. Ми всі живемо в цьому світі, і, Слава Богу, сьогодні не голодуємо. Але тисячам і мільйонам людей сьогодні не вистачає хліба. Здається, що земля не може прогодувати цих людей, але насправді багато не треба – п’ять хлібин і віра в Господа Нашого Іісуса Христа і можна нагодувати увесь світ. І ще й залишиться, як у сьогоднішній Євангелії.

Тільки ми перестали вірити, ми засумнівалися у серці своєму, засумнівалися в тому, що Господь може нагодувати нас. Він створив всю Вселену! Він, як 2000 років назад, може одним словом нагодувати всіх людей, що зібралися до Нього. Але Він каже учням своїм: «Ви дайте їм їсти». Сьогодні Він звертається і до нас – ви дайте їсти тим, хто потребує сьогодні.

Ви подумаєте, а що у нас є? Багатства великого у нас немає, чим ми можемо поділитися? Преш за все, у нас є віра! Хтось сумнівається, можливо і ми часто сумніваємось, але навіть поряд із сумнівами бережемо у своєму серці віру. І з цією вірою ми можемо нагодувати увесь світ, так, як раніше годувала Україна всю Європу.

Господь підтверджує свої слова тим, що накладається сьогодні і свято пророка Іллі. Пророка якого ми любимо і шануємо за те, що він теж допомагав бідним і нужденним. По слову його дощ зупинявся, по слову його дощ випав на землю. Але в нужденної сім’ї, коли він попросив їсти, не було продуктів. І він примножив їжу, примножив так, що вистачило і йому, і сарептській вдові на довгий час.

Сьогодні Нікіта наш читав – багато може молитва праведного! Молімося і віруймо, і все буде добре у нашому житті. Віруємо і молімося, і молитва наша хай примножує хліби на нашому столі, щоб ми могли поділитися з ближніми нашими. А в багатстві духовному, з багатством матеріальним, щоб ми славили Бога – Творця Всесвіту, Який годує нас і всіх тих хто вірить, тих, хто сумнівається і тих, хто зовсім не вірує. Кожному Господь дає хліба, бо Він милосердний.

Але тільки нам віруючим Він каже – дайте їм хліба, нагодуйте ви їх, нагодуйте словом, нагодуйте хлібом, поділіться своєю вірою.

Тож несімо цю віру в молитві, в  багатстві духовному і матеріальному тим, хто сьогодні ще сумнівається.

Боже благословення на всіх вас!»

Також сьогодні у храмі святої Покрови отець Михаїл привітав з іменинами трудівницю Надію, яка прибирає наш храм. Тому в Покровській церкві завжди чисто. Отець Михаїл сказав: «Хай ця чистота наповнює душу нашої Наді, яка трудиться і прибирає. Хай ця чистота і Божа благодать прибуде у житті Надії і в її родині. Многая і благая літа!».

Comments are closed