Притча про злих виноградарів, що не хотіли віддавати частку господарю виноградника

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогодні словами святого Євангелія Господь наш Іісус Христос розповідає своїм апостолам і нам з вами притчу про злих виноградарів.

Господар насадив виноградник і віддав його виноградарям. І коли прийшов час плодів, він послав слуг своїх, щоб узяли частку від урожаю. Але виноградарі побили їх, а кого і убили. І так другий раз, і третій раз господар посилає сина свого, думаючи – побояться мого сина, постидаються його і віддадуть частку. Виноградарі ж вивили сина за виноградник і убили.

І запитує Господь риторичне питання – що зробить господар, коли прийде у свій виноградник? І закономірно відповідають учні Його, що злочинців цих покарає смерть.

Ця притча звучала для євреїв, як попередження, адже Він наш Господь Іісус Христос, Син Божий прийшов у цей світ у виноградник Божий до своїх виноградарів. А вони убили Його, прибили до хреста.

Але ця притча звучить і для нас з вами, бо всі ми виноградарі у цьому світі і кожному з нас Господь дає свої дари. Свій виноградник насадив Господь для кожного з нас. І ми маємо свою відповідальність, ми маємо свої обов’язки, а найважливіше – віддати частку господареві, а Господь у цьому світі єдиний, Господь наш Іісус Христос Бог наш.

Чи віддаємо ми цю частку? Елементарно, найпростіше – сьомий день віддайте Богу, написано у Біблії. В неділю прийдіть до храму, поставте свічечку, помоліться, віддайте сьомий день милостині і допомозі своїм рідним, і близьким, і далеким, милості і милосердю, любові і молитві сьомий день. А ми ж у сьомий день поспішаємо на базар, заклопотані своїми земними проблемами і не хочемо чути про Бога, про Господаря, який керує цим світом, який насадив цей виноградник, який дав нам це життя.

Ми відмахуємося від Бога і забуваємо, що якщо б нас з вами запитали – що зробить господар коли прийде? Ми ж дамо відповідь – цих злочинців покарають. Ми знаємо це і забуваємо про Бога.

Хай Господь милосердний сьогоднішній недільний день направить стопи кожної людини до храму Божого, бо виноградник поспів і Господь посилає слуг своїх до нас з вами за часткою плоду свого, душі нашої, серця нашого, нашої любові.

Хай Господь направить душі і серця ніжинців і всіх людей на всій землі, щоб не забували Бога, щоб не забували про Його благодать. Бо прийде час останній, час покарання. І камінь, що його відкинули будівничі стане в основу кута, говорить Господь. Камінь, який відкидаємо ми сьогодні з вами – це Господь наш Іісус Христос, але не можемо ми зрушити Його з місця і самі відкидаємося від Бога.

Хай же цей камінь стане наріжним каменем для кожної родини української, хай цей камінь стане наріжним для кожного підприємства на всій землі і для кожного храму Божого. І тоді ми будемо надіятись не на кару, а на милість Божу.

Боже благословення на вас і милість Його на кожному з нас».

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Також сьогодні у Покровській церкві отець Михаїл привітав з днем народження Сергія, що допомагає в алтарі. «Може ще колись і дияконом стане, бо має дуже гарний голос», – каже про Сергія отець Михаїл.

На все воля Божа!

Comments are closed