Смерть – це не закінчення життя людського, це ще одне народження для життя духовного

Сьогодні у поминальну Дмитріївську суботу настоятель Покровського храму отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогодні ми молитовно згадуємо всіх від віку померлих православних християн, не просто християн, які вірували в Господа нашого Іісуса Христа, а всіх від віку померлих, навіть тих, хто не вірував у Бога. Ми згадуємо всіх.

І отець Олександр сьогодні нагадав мені гарну притчу про двох маленьких дитяток, двох близнят, які сидять у материнській утробі, ще не родилися, і спілкуються між собою. І один другого питає – а як ти думаєш, після родів життя є? Це довга притча, я всю розповідати не буду, але ми всі прекрасно розуміємо, як ті що пережили роди, ми прекрасно розуміємо, що після родів існує життя. Ми живемо і це життя набагато краще і світ ширший, світліший. Ми ходимо своїми ногами, дихаємо повітрям і більше того, після родів ми побачили свою маму. Але до народження дитина цього не знає і навіть уявити собі не може, хто така мама і який великий білий світ…

Так і смерть – це не закінчення життя людського, це можна назвати духовним ще одним народженням для більшого світу, для ширшого світу, для життя духовного. І після тих родів, після смерті, ми зможемо побачити Бога. Але якою ця зустріч з Богом буде? Чи світлою, чи трагічною для нас, залежить сьогодні від нашого життя тут у цьому світі.

Господь же милосердний, Він готує для нас Райські Обителі, ми називаємо Царством Небесним, духовний світ, духовний майбутній світ, готує для кожного з нас, і для того хто вірує, і для того хто не вірує. І тільки від нас залежить чи досягнемо ми того світу духовного. І сьогодні від нас живих залежить доля раніше померлих, бо як молимося ми за дітей своїх, за живих своїх, так у молитві згадуємо і наших померлих, щоб і Господь Бог згадав їх там у Царстві Небесному. Щоб і Господь Бог не відвернув Свого лиця від них. Згадуємо і молимося ми, щоб Господь був милостивий до них і несемо такі щедрі дари, поминальні дари.

Сьогодні такий багатий стіл у нашому храмі, і хай на милостиню буде багатий духовний світ для наших від віку померлих. Для тих хто помер і тисячу років і вчора, для тих хто помер і з вірою, і з сумнівами у своєму серці, для тих хто помер у колі сім’ї благодатною тихою смертю, і для тих хто загинув трагічно у морі далеко, чи на війні.

Хай всіх від віку померлих згадає сьогодні Господь Бог наш Іісус Христос і ми пам’янемо у своїй молитві, щоб наше минуле, наші померлі були з Богом, щоб наше минуле було світлим, для того, щоб і майбутнє було світлим і щасливим.

Боже благословення на всіх вас! Царство Небесне всім померлим».

Comments are closed