Щоб наблизитися до Бога, треба нам інколи мовчати

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь. Улюблені во Христі браття і сестри, день за днем ми наближаємося до Бога в пості і молитві. Але Святий Православний піст – це не тільки обмеження в їді, це перш за все обмеження духовних і тілесних пристрастей. І саме тому у другу Неділю посту Свята Православна церква молитовно згадує Григорія Паламу, святого, який показав нам шлях духовного зростання. Лікування душі не тільки постом, а перш за все мудрою, душевною, сердечною молитвою.

Напевно ви відчуваєте як останні дні я зірвав трішки голос, багато молилися. І от голос час від часу хрипить, підводить, і нещодавно я спілкувався з артисткою, професійною артисткою. Кажу, голос зірвав, а вона ж професійний артист, дуже багато співає, голос – це її професійний інструмент, тобто спеціаліст у цьому. Каже: «Батюшка, і в мене таке буває». Так чим ви лікуєте? Відповіла вона так: «Чим би ви не лікували, нічого не допоможе. Одне лікарство, дієве лікарство – мовчати. Мовчати як найбільше, навіть музику не слухати, не співати в думці, просто мовчати».

Я згадав це сьогодні тому, що Григорій Палама говорить нам – щоб наблизитися до Бога, треба нам інколи мовчати. Притишити свої думки і помисли, щоб стати перед Богом трепетною душею.

Був в Англії такий проповідник Антоній Сурожський. І от до нього одного разу прийшла жінка і каже: «Отче, Владико, скільки років я молюся до Бога, а Він мені ні разу не відповів. Чому так? Невже Бог гордує мною?». І тоді відповів їй проповідник: «А ти помовчи, ти ж не даєш Богові слово вставити». Через тиждень прийшла жінка і каже: «Я просто стояла перед іконами і дивилася на Бога, і раптом я серцем почула, як Бог говорить до мене. Я почула Бога».

Щоб наблизитися до Бога, щоб почути Бога нам інколи потрібно обмежити не тільки свій стіл, а обмежити і зв’язати свою душу, своє серце. Замовкнути перед Богом, щоб Господь почав говорити з нами і щоб ми почули Його голос.

Саме цього, мудрої молитви навчає Григорій Палама. І його вчення, православне вчення називається Ісихазм. Кому буде цікаво знайдіть, почитайте. Воно настільки глибоке, настільки високе, що мені не вистачить часу, щоб розказати про все вам.

Але найважливіше сьогодні винесіть із молитви – Бог Живий, Бог чекає на нас, Бог говорить до нас, але дуже часто ми не даємо і секунди, щоб вставити Його слово між нашими словами. Дуже часто в наших сердечних пориваннях, тривогах і життєвих проблемах ми не бачимо, не чуємо Бога. І просто треба замовкнути, і просто треба прислухатися і Господь прийде до кожного з нас. І Господь оселиться в серці кожного з нас. І тоді з Богом і тільки з Богом ми знайдемо мир душевний, щастя на цій землі і щастя у Вічності.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed