Велика Субота. Ми співаємо: «Воскресни, Господи!»

У Велику Суботу настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь. Бог помер, сказав один мудрець, сьогоднішнього дня Бог в аду, в пеклі. Написано в Богослужбових книгах, Господь спускається в шеол, щоб наповнити собою все у цьому світі і верхнє – небо, і землю. Цей світ в якому ми з вами живемо, і нижнє – те в якому від віку мучаться душі людські, мучаться і святі, але з надією на Божу милість. Господь сходить в пекло і розвалює його зсередини своїм світлом, своєю жертовністю і благодаттю.

Темрява настає по всьому світу, але в цій темряві завжди живе наша надія, надія наша і тих, що в пеклі мучаться від віку. Надія на Божу любов. І в цій темряві раптом з’являється промінчик світла, майбутнього світла. І сьогодні ми перевдягаємось у світлі білі ризи і восклецає священик: «Воскресни, Господи!».

Кожного року, коли я виголошую ці слова, такий трепет у душі, несказанний трепет, який важко пояснити словами, його можна тільки пережити.

Напевно кожен із нас пам’ятає свій випускний вечір, коли випускалися із школи. Була така традиція – святкували всю ніч, а під ранок йшли на поле, в Ніжині ходять на мости, зустрічати схід сонця.

І я впевнений, що кожен із вас пам’ятає ту мить, коли ще темна ніч, коли ще нічого не говорить про те, що буде ранок, але раптом починають співати пташки. І ми починаємо розуміти, що ранок неминучий, що ось-ось край неба зажевріє і з’явиться перший промінчик сонця. Ще темно на вулиці, більше того, перед сходом сонця, кажуть, найтемніша ніч. А пташки вже співають, бо надходить ранок.

Сьогодні темрява по всій землі і у всьому всесвіті, Бог помер. Але ми починаємо співати – Воскресни Господи! Ми, твої діти, чекаємо на Тебе, на Твоє Воскресіння, на Твою велику милість, яка зливається на кожного з нас, на весь всесвіт, на найбільшого грішника зливається Твоя любов і благодать. І Ти приходиш до кожного з нас з великою радістю всепрощення і великою любов’ю.

Знову я декілька днів говорив вам про це, сьогодні повторюся. Часто питають, як так Бог може прощати кожного, як так Бог може любити найгіршого, найстрашнішого грішника. Але запитають це тільки ті, хто не любив, хто не знає, що таке справжня всеперемагаюча любов. А той хто любив ніколи так не запитає, бо він знає, що любов все прощає. Тим більше все прощає і всіх нас приймає велика Божественна любов Воскреслого Господа нашого Іісуса Христа!

Я вітаю вас із Великою Суботою, з великим днем перед Воскресінням Господнім. Ми в очікуванні і як ті ранні пташечки вже починаємо співати і освячувати наші пасочки.

Сьогодні о 12 годині ми почнемо освячувати пасочки заради того, щоб не збиралося багато людей в один час і в одному місці. Для того, щоб ми берегли самі себе і один одного у нас освячення буде точичне і повсякчасне, тобто безперервне. У віконечку Миколаївської церкви буде стояти священик, перед віконечком стіл. Ви приходите, ставите пасочку на стіл, батюшка через віконечко покропив вашу пасочку. Ви можете помолитися, поставити свічечку і йдете з освяченою пасочкою додому.

О 19 годині почнемо читати Діяння святих Апостолів, святу книгу, яку кожен з вас може прийти і спробувати свої сили у читанні святої книги у храмі Божому. З 19 години до 23 години ночі. О 23 годині починається опівнічна служба Божа, яку у народі ми називаємо Плач Божої Матері над гробом Господнім. По закінченню цієї служби, близько 23.45 ми виходимо із храму і хресною ходою обходимо кругом храму так, щоб рівно в 00.00 почати Пасхальне Богослужіння перед дверима закритого храму. Починається Пасхальна утреня перед дверима закритого храму. По тому заходимо у храм, служимо утреню, після утреньої – літургію, і по закінченню літургії, це приблизно о пів на четверту чи о четвертій, виходимо на хресну ходу. Якщо в цей час зберуться ще люди, як традиційно під нашими туями кругом церкви, звичайно що і будемо освячувати тим людям пасочки до 5-ї години ранку.

Отже пасочки у нас будуть святитися з 12 години дня суботи і до 5-ї години ранку неділі.

В понеділок до нас приїжджає владика Євстратій архієпископ Чернігівський і Ніжинський. Зустріч Владики о 10-й годині ранку. По закінченню літургії буде хресна хода кругом церкви і вже традиційно сфотографуємось на вході до церкви.

Сьогодні Ангела Хранителя всім в дорозі додому. Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed