Святий Миколай єднає нас у вірі в Господа

22 травня у свято Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Христос Воскрес! Улюблені во Христі браття і сестри, я сьогодні хочу щиро вітати всіх вас, всіх нас із нашим храмовим святом – святом Миколая. Сьогодні ми молимося в Миколаївському, називали його в народі, зимовому храмі. А дуже часто називають наш храм – теплим храмом. І сьогодні дійсно тепло і затишно нам у домі Божому, у домі Божому під благословенням Матінки Покровоньки, і в молитвах під молитовним захистом Святителя святого Миколая.

Сьогоднішнє свято цікаве тим, що воно єднає нас, єднає нас у вірі, в  єдиній вірі у Господа нашого Іісуса Христа, у Воскреслого Господа Іісуса Христа. Бо сама суть цього свята, в 11 столітті в сьогоднішній Греції мощі святого Миколая були під загрозою знищення. Саме тому їх перенесли з Мір Лікійських у місто Барі в Італії. Сьогодні нас і Італію розділяють різні конфесії Христової віри, ми – православні, в Італії – католики. Але єднає нас святий Миколай, бо задумайтеся, від нас забрали мощі, перевезли до католиків, а ми це святкуємо. Здається дивним, але насправді це дійсно свято. Мощі перенесли до католиків, але вони збереглися, на це була воля Божа, щоб збереглися ці мощі. І сьогодні вони у відкритому доступі для кожного віруючого. І навіть православні мають можливість зайти до католицького храму і там помолитися. Не просто дозволяють помолитися мирянам, дозволяють православним священикам навіть службу відслужити в католицькому храмі перед мощами Святителя Миколая.

І це приклад великого єднання. Ми різні конфесії, ми різні конфесії, але ми можемо славити нашого спільного святого, святого Миколая. І як приклад я сьогодні хочу назвати у нас в Ніжині є ще один Миколаївський храм і який сьогодні належить до православної церкви в підпорядкуванні Москві. Вони називають себе Українська православна церква, але насправді це Російська православна церква в Україні. І як хотілося, щоб ми сьогодні разом відхрамували це свято, щоб не було у нас розділень, щоб не було у нас ненависті і прокльонів, щоб була у нас любов, Божа любов, яку сіяв кругом себе святий Миколай. Бо хіба може бути ненависть у християнському храмі, в домі Божому не може бути ненависті і непорозумінь, ми повинні бути єдині в Христі. І святитель Миколай сьогодні являє нам цю єдність, це свято сьогоднішнє являє нам цю єдність, єдність у Бозі.

Сьогодні здається це неможливим, бо настільки глибоко увійшло розділення у православ’ї, в Україні, що і прокльони лунають і чути з того боку, з Московської церкви, що ніколи цього не буде. Але у Бога все напоготові, Господь має можливість і бажання єднати нас у вірі, Господь має силу об’єднати нас. Ще декілька років назад здавалося, що перспектив у нашої церкви немає, але ми вірили і сьогодні у нашої церкви є Томос і визнання у всьому православному світі. Сьогодні наш предстоятель Епіфаній молитовно згадується у всіх православних церквах, крім Москви, звичайно.

Здається, що не буде кінця краю розділенню теперішньому, але так як змінилося все декілька років назад у відношенні до нашої церкви в один момент по волі Божій, так в один момент і по волі Божій, повірте, зміниться все у відношеннях у нас в Україні, Української церкви, Російської церкви. І ми будемо єдині перш за все у Господі, а тоді вже і під омофором Українського Митрополита, Української церкви.  Я вірю, що святий Миколай допоможе нам у цьому, бо тільки в єдності наша сила.

Ми сьогодні живемо у цьому розділенні, йде війна на сході України, йде війна по всій Україні, повірте, і в Ніжині йде віна, не стріляють у нас, але війна і тут. Війна духовна, війна політична, війна економічна, війна інформаційна, ще можна довго продовжувати яка війна. Господь же єдиний. Що ми ділимо у цьому світі?  Миколай, святий Миколай, святий, який нічого не ділив, а навпаки сіяв кругом себе, роздавав і матеріальне, і духовне, і молитви свої.

Сіймо і ми добро і любов кругом себе, і кругом нас будуть єднатися істинні, справжні християни, бо любов єднає. Хай любов і молитви святого Миколая єднають сьогодні нас у святих молитвах і в єдиній Українській православній церкві.

Христос Воскрес!»

Comments are closed