День Святої Трійці: Дух Святий подарував нам всеперемагаючу любов

20 червня у День Святої Трійці настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, величне свято сьогодні не тільки в нашому храмі, а і у всій Вселеній. Сьогодні, по великому рахунку, ми святкуємо день народження Церкви Христової, Церкви – не стін і куполів золотих, а Церкви – це живого організму. Народження Живого Організму, який складається із нас з вами, віруючих, і мертвих, яких Господь підняв із пекла в Своєму Воскресінні. І нас живих, що сьогодні наповнені Духом Святим, і ще ненароджених. Із усіх нас складається Церква.

Рік назад, коли були закриті храми, і якщо молилися ми, то молилися «онлайн» через інтернет, зустрічався я із священиками і бідкалися деякі священики: «Ой, а як же нам людей до церкви повернути, якщо люди звикнуть «онлайн» молитися, молитися через інтернет, ми не зможемо повернути їх до храму Божого». І тоді я сказав: «Отці, ви помиляєтеся. Ще більше людей буде у церкві, бо Церква – це живий організм, Церква Христова жива і наповнена Духом Святим, Живим Духом і не можна любити «онлайн» і молитися «онлайн» і спілкуватися «онлайн» – не правильно. Саме тому, як відкриються церкви, вони будуть переповнені людьми».

Так і сталося, сьогодні я дивлюся на вас. Ми бережемося, приходимо в масочках, дезінфікуємо руки, Причащаємося так, щоб не доторкатися до ложечки. але все одно ми разом, ми єдині, ми єдина Церква, яку наповнює Дух Святий. Так як наповнив 2 000 років назад Святих Апостолів і вони втратили будь-який страх, до того вони сумнівалися, до того вони боялися, боялися влади, боялися ганьби, боялися муки страждань. Сходить Дух Святий і відходить всякий страх, сходить Дух Святий і дає премудрість говорити навіть різними мовами, сходить Дух Святий і дає сили боротися зі злом і йти у світ, нести Світло Христової віри. Сходить Дух Святий і дарує любов, всеперемагаючу любов, яка сьогодні і в нашому храмі. Я говорю, а дітки вже там любляться, знайомляться маленькі дітки. І це прекрасно, о це і є Церква Свята – старенькі, юні, маленькі, всі ми разом. І Дух Святий сходить сьогодні, як і на Апостолів, сходить і на нас з вами. Щоб відійшли усі страхи перед будь-якою хворобою, щоб відійшли усякі сумніви, щоб Господь Бог дарував нам єдність сьогодні в молитві, в єдиній спільній молитві, в єдиній Українській Церкві на нашій землі. Тоді буде мир і благодать, тоді будуть багатство і успіх у нас, тоді буде здоров’я і благословення Духом Святим. Нині, повсякчас і на віки віків.

Боже благословення на всіх вас!»

Comments are closed