Крім хліба матеріального Господь дає нам хліб духовний. І одне без іншого нічого не варте

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь! Улюблені во Христі браття і сестри, я вітаю вас із святою Неділею і сьогодні ми читали Святе Євангеліє,  євангельську історію про те, як Господь наш Іісус Христос нагодував 5 тисяч чоловік, не рахуючи жінок і дітей, п’ятьма хлібинами і двома рибинами.

Слухаючи сьогоднішню Євангелію, я згадав як років 20 назад у цілому світі обговорювалося питання про те, що наближається критична маса народу на землі. І ще трошки, ось-ось – говорили вчені, – і земля не зможе прогодувати таку кількість людей. І знаєте по-дитячій наївності читав такі новини і боявся – ой Господи, це ж така біда буде, це ж ми будемо голодувати всі. І тоді голодували люди.

Сьогодні мені, наприклад, смішно від таких новин, але і сьогодні голодують люди  і сьогодні є ті, що жирують у своєму багатстві. Слухаючи сьогоднішню Євангелію, стає зрозуміло – Бог може нагодувати всіх, скільки б не було людей на нашій планеті, скільки б не було живих істот у цьому світі, Господь нагодує кожного. Питання в іншому – чи ми самі себе зможемо нагодувати без Бога?

І саме про це яскраво говорить сьогоднішня історія, коли 5 тисяч народу, а уявіть собі, 5 тисяч – це дуже багато людей у пустелі всі голодні і немає що їсти. А Бог говорить їм духовні істини,  а вони хочуть їсти. І тоді учні підходять до Іісуса і кажуть: «Відпусти їх, бо треба щоб вони сходили до інших людей в села купили собі їсти, бо ось вже темніє». І тоді Господь відповідає, цікаво відповідає: «Дайте ви їм їсти».

Сьогодні важкі часи, а коли вони були легкі, і кожного часу, кожного історичного періоду Господь говорить  нам: «Дайте їсти ближньому самі, нагодуйте ближнього, дайте їсти один одному і самі себе нагодуйте. Я даю вам духовний хліб, матеріальний хліб виростіть, нагодуйте ближнього». Як? Візьміть п’ять хлібин, піднесіть очі до Неба і поблагословіть їх. І з благословенням Господнім примножиться все, що ми будемо мати. Примножиться настільки, що ще й залишиться, як сьогодні ми чули – дванадцять корзин залишилось. Бог благословляє п’ять хлібин, а залишається дванадцять корзин.

Ми віримо, але більше сумніваємось. Ми віримо, але чи живемо ми по цій вірі? Ми віримо і, наприклад, вчора ми освячували маковійчики, це ж те саме освячення, благословення п’яти хлібів, щоб Господь примножив те багатство, що дарувала нам земля. А що ми робимо з ними? Здається, що язичництво настільки вкоренилося, що і чаклувати інколи люди хочуть з тими маковіями, чи з тим що ми будемо освячувати, з плодами, які ми будемо освячувати на Спаса 19 серпня. А це освячення і є те благословення п’яти хлібів, щоб Господь Бог примножив те, що дарувала нам наша земля по волі Божій.

«Хліб наш насущний дай нам сьогодні», – молимося ми кожного ранку, кожного вечора все своє життя. І Господь дає нам цей хліб, найважливіше в нашому житті. Але крім хліба матеріального Господь дає нам хліб духовний. І одне без іншого нічого не варте.

Тож і духовний хліб, яким сьогодні Господь насичує п’ять тисяч народу, і матеріальний хліб, яким сьогодні насичує Господь п’ять тисяч народ, хай Господь Бог дасть і нам сьогодні тут. Слухаючи слово Боже – духовний хліб, приймаймо від Бога хліб матеріальний, хліб насущний, хліб той, що вирощує нам наша земля. Діліться цим хлібом і тоді в тому хлібі буде Бог, Його  благодать. Бо саме з хлібом ми причащаємося Тіла Господа нашого Іісуса Христа.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed