Хай відродиться образ Божий, забруднений нашими гріхами, але живий у наших душах

19 серпня у велике свято Преображення Господа нашого Іісуса Христа настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, щиро вітаю всіх із величним двунадесятним святом Преображення Господа нашого Іісуса Христа.

Бог створює людину за образом і подобою Своїми, отже всі ми створені за образом Божим. У кожного з нас є іскорка Божої подоби і, дивлячись на ближнього свого, ми повинні бачити Бога, Його образ. Як часто буває дивлюся я на себе самого в дзеркало і думаю: «А де ж в мені той образ Божий? Я грішна людина, гріхи обсіли мене і не те, що в ближньому своєму, в собі самому я не бачу того образу за яким створений я і ближні мої».

Господь Бог Іісус Христос приходить у цей світ і бере на себе наше людське єство, образ, і ближні Його теж не впізнають у Ньому Бога. І от сьогодні Він підіймається на гору Фавор і там в молитві на висоті Він показує Божественний образ у Собі. І написано: «Одяг засіяв Його як сонце, і тіло Його засвітилося». Ось Божественний образ. Як же нам досягнути того, чим створені ми були, Ким створені ми були?

Сьогоднішнє свято вказує нам цей дороговказ. Перш за все, ми всі повинні бути покликані Богом. Як Господь покликав своїх учнів на гору, хай же Господь Бог покличе і нас з вами до Себе на висоту духовних досягнень. Щоб там на горі ми змогли помолитися, бо питання – чому, для чого Бог піднімається вгору і кличе учнів своїх? Це відповідь – щоб помолитися. Там в молитві просіяло Його лице. В духовному покликанні і в молитві хай же просіяють сьогодні і наші душі. Хай відродиться образ Божий, забруднений нашими гріхами, але живий, живий у наших душах, хай відродиться і прокинеться він. Для цього підіймаймося на духовні висоти, ідемо за Богом, щоб там помолитися разом з Богом Отцю Небесному. І в цій молитві побачити образ Божий і в ближньому, і в собі самому. І побачити Бога просіявшого, і побачити святих – Моісея, Іллю, які спілкуються з Бог.

Апостоли побачивши Преображенного Бога, злякалися. Почувши ж Його голос і голос Отця Небесного, їм стало добре, що вони сказали: «Господи, давай ми побудуємо курінь ось тут на горі для Тебе, для Моісея, для Іллі, бо добре нам тут». Добре там, де Бог, добре з Богом.

Ідучи до Бога, підіймаючись духовними висотами, пам’ятайте – там де Бог, там завжди вам буде добре, ви будете відчувати, що Бог з вами, а ви з Богом.

І хоч сьогодні наші душі не преображаються, але хай світяться наші очі Божою благодаттю, щоб один в одному ми побачили це світло і відчули – Бог сьогодні тут з нами у храмі Божому. І нам добре тут з Богом, а Богові добре з нами, бо ми любимо Його. І хай відчуття Божої присутності буде тут у нашому храмі з вами і все життя, і на кожному місці.

Боже благословення на всіх вас!».

Після літургії на подвір’ї храму святої Покрови отець Михаїл освятив водичку і плоди, що щедро дарували нам земля і бджоли.

 

Comments are closed