Іти за Господом можна і з матеріальними благами, і без матеріальних благ

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, ми всі живемо у цьому світі і стараємося досягнути чогось кращого у цьому житті для себе, для своїх рідних і близьких, для своєї душі. Дуже часто ми помиляємося в цих стремліннях, робимо помилки, падаємо, підіймаємось і знову йдемо вперед. Господь же сьогодні показує нам шлях до істинного звершення, істинної довершеності.

А відбулося так – підійшов до Іісуса якийсь юнак і запитав: «Учителю благий, що мені зробити, щоб осягнути Царство Небесне?». Юнак, який все своє життя жив праведно і здавалося йому, що він вже чогось досягнув, можливо чекав і похвали від Господа. Але Господь підіймає йому планку ще вище і говорить: «Хочеш бути довершеним – продай майно своє, роздай убогим і йди за Мною». І засмутився юнак, бо мав багато майна, і не зміг він зректися цього майна, роздати убогим.

Ми з вами вже колись говорили про те, і я сьогодні коротенько тільки скажу. Господь не осуджує багатство, Господь сьогодні показує, що багатство, чи бідність не приближають нас до Бога і не удаляють нас від Бога. Багатство обтяжує нас, але це не значить, що ми не можемо понести його і іти за Богом. Все тільки залежить від нас з вами, від наших духовних сил.

Я сьогодні хочу звернути вашу увагу на те, що дуже часто в більшості своїй ніхто не звертає уваги, а на сьогоднішній день це дуже і дуже важливо. Господь говорить дві речі. Першу ми помічаємо одразу – продай все і роздай бідним. Для нас це страшно, для нас це близько, бо як це так усе продати. І тому ми це помічаємо. Але не так важливе це перше, як дуже важливо друге, яке ми просто і не помітили. «Іди за мною», – каже Господь наш Іісус Христос. І перше буде без смислу, без змісту і не принесе нам користі, якщо не буде другого. Ми можемо роздати все, якщо це буде не в ім’я Господа, а для задоволення свого власного духовного егоїзму, воно принесе тільки шкоду.

«Роздай все ближнім і йди за мною», – говорить Господь. І якщо буде друге – іди за Господом, тоді і перше не так важливо. Іти за Господом можна і з матеріальними благами, іти за Господом можна і без матеріальних благ. Просто без матеріального легше, воно обтяжує нас. А з матеріальним Господь не каже, що багатий не може увійти у Царство Небесне, Господь далі каже – важко багатому, але можливо.

Важливіше те, куди ми рухаємося. І чи багаті, чи бідні – не так важливо. Важливо те, за ким ми ідемо у цьому житті. За можновладцями цього світу, за президентами цього світу, за нечистими духами, які спокушають нас день у день. Чи ми ідемо за Богом, за Господом нашим Іісусом Христом.

Задумаймося сьогодні над цим, бо сьогодні прийшов час, лукавий час, який відволікає нас від Бога. І навіть церкви відкриваються в яких немає Бога, все блистить у золоті, але Бога там немає. Шукайте перш за все Бога Господа нашого Іісуса Христа, щоб було за ким іти. Шукайте перш за все Його у серці своєму, у душі своїй. Почуйте Його голос, заклик і Він вкаже нам з вами путь Спасіння, як указав сьогодні тому юнаку. Чому саме це він вказав юнаку, тому, що Він бачив, що дуже прив’язаний до своїх матеріальних благ той хлопець.

Ми ж, кожен з нас має свої гріхи, своє те, що прив’язує нас до матеріального. Господь підкаже нам з вами, кожному свій окремий шлях до Бога. Тільки знайдіть Бога, прислухайтеся до Його заклику, і Господь покличе нас, і ми підемо за Богом. І неважливо який рахунок банківський у нас, і неважливо чи ми сьогодні в миру, чи в монастирі, важливо тільки іти за Господом нашим Іісусом Христом.

І хай цей шлях, шлях з Богом буде легким, Господь хай допоможе нам. Ще і ще раз вас закликаю – дослухайтеся до голосу Божого, який буде звучати у наших серцях. Серце очистіть, зверніться до Бога, як звернувся той юнак. І повірте, Господь вкаже нам з вами шлях до Царства Небесного.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed