Усікновення Чесної Голови Іоанна Хрестителя: війна між добром і злом продовжується і сьогодні

11 вересня у день Усікновення Чесної Голови Іоанна Хрестителя настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні свята Православна церква молитовно згадує смерть, мученицьку смерть Іоанна Хрестителя, Усікновення Його Чесної Голови.

Сьогодні ми слухаємо Євангельську історію, яку з року в рік ми слухаємо і, я думаю, вже знаємо цю історію, але кожного разу стискається серце і здригається душа. Коли чуєш цю історію, коли уявляєш собі як це страшно – убити людину, убити святу людину, убити в день свого дня народження по забаганці молодої дівчини, бо сподобався тобі танець, бо жінка так захотіла. Знав Ірод, що це свята людина, знав і боявся, але не зміг відмовити перед лицем своїх друзів, не зміг відмовити молодій дівчині. Не задумуючись над тим, що доведеться стати і перед лицем Господа, Господа нашого Іісуса Христа. І нести відповідь за ці діяння, за смерть невинного.

Кожного року ми слухаємо цю історію, здригається душа і стискається серце, і думаємо яким страшним був світ дві тисячі років назад. Але сьогодні я хочу звернути ваш погляд на сучасність. Бо ми живемо у мирному світі, на мирній землі, під мирним небом, але не дуже таки далеко від нас стріляють і вбивають сьогодні за віру.

Перш за все, сьогодні мені згадується священик Олександр Мень якого у 90-ті роки за правду, за істину, за світло, яке він ніс людям, ніс відкрито з гордо піднятою головою, не ховаючись. І його за це зарубали сокирою… 9 вересня сталася ця страшна трагедія, і в сьогоднішній день, 11 вересня, його хоронили. Як Іоанну Хрестителю відрубали сокирою голову, його по голові ударили сокирою за віру, за істину.

Олександр Мень

Сьогодні мені згадується страшна трагедія, яку ми мало знаємо, але про яку ми повинні знати і говорити сьогодні і нести у світ, що сьогодні таке відбувається. У 2015 році у Лівії представники іділу зловили православних християн вихідців з Єгипту, 21 копт, точніше 20 єгиптян і один ефіоп. Вивели на берег моря і під камерами відсікли їм голови. У 21-му столітті відрубали голови 21-му мученику тільки за їхню віру. На них не було гріха, вони приїхали на заробітки. Скільки наших хлопців їздять на заробітки по всьому світу. Їх чекали вдома їхні матері і діти, і не дочекалися, тільки побачили по телевізору відео, п’ятихвилинний ролик, де їхнім батькам за віру відсікають голови…

Двадцять перше століття, задумаймося над цим… І похилені голови, і тільки вуста шепчуть: «Господи, помилуй!». Сьогодні у цьому селі звідки вони родом, побудований величний православний храм, поставили пам’ятник цим новомученикам за віру Христову. Вони стоять на колінах, як і тоді перед катами, але перед катами вони стояли з похиленими головами. На пам’ятнику голови їхні гордо підняті, бо сьогодні вони в раю з Господом нашим Іісусом Христом.

І я вірю, що сьогодні в раю з Господом нашим Іісусом Христом і наші українські мученики, які в 2014 році пішли туди на схід захищати наше мирне небо і наші храми українські православні. І поклали свої голови, і є тисячі свідоцтв про те, як і їх мучили, катували і відрізали частини тіла. За що мучили наших хлопців? За те, що вони захищають свою рідну землю, свою рідну віру, нас з вами православних християн.

Те, що відбулося дві тисячі років назад з Іоанном Хрестителем не закінчилося там. Ця війна між добром і злом, між правдою і неправдою тягнеться і сьогодні, продовжується і в цей день. Бо і сьогодні там на сході стріляють і вбивають наших хлопців.

Але найважливіше в цьому є, в ютубі, в і нтернеті знайдіть відео, де беруть інтерв’ю у батька копта єгиптянина, батька одного із вбитих хлопців, сина його. Він не плаче, він дає інтерв’ю і посміхається: «Я радію сьогодні тим, – каже батько, – що син мій віддав життя своє в ім’я Господа нашого Іісуса Христа. І сьогодні він у небі з усіма святими».

Сьогодні ми молитовно згадуємо смерть Іоанна Хрестителя, але ми радуємося, що він з Господом нашим Іісусом Христом в Царстві Небесному на Небесах. Ми радуємося, що сонм мучеників більше і більше, і вони захищають нас з вами від страждань і мук. ми радуємося тим, що якби не злилося неправда, істина завжди перемагає, правда завжди перемагає. Господь наш Іісус Христос і сонми мучеників сьогодні з нами у Церкві Христовій Православній. І молитви Іоанна Хрестителя бережуть нас від усякого зла.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed