Чи є в наших душах мир і спокій для того, щоб прийняти зерно Божого слова?

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні Господь наш Іісус Христос говорить нам про сіяча. Людину, яка вийшла в поле сіяти і від того куди впало зерно, залежить яким буде урожай у цього сіяча. Бо мало тільки посіяти, потрібно, щоб це зерно, яке сіється, потрапило в добру землю. Щоб це зерно знайшло для себе і вологу, і сонечко, і місце для того, щоб розростатися. І найважливіше, щоб дати добрий плід.

Ми слухаємо сьогодні цю притчу і давайте подумаємо кожен про себе – чи є в нашій душі, в моїй душі, в душі кожного з вас мир і спокій для того, щоб прийняти зерно Божого слова? Чи немає на нашій душі каменя, який буде пригнічувати це слово Боже, це зерно Божої істини? Чи не затьмарена душа наша повсякденними, непотрібними нікому турботами і проблемами, які не дають жити нам і не дають прорости зерну слова Божого, слова істини.

Виходить так, ось вже більше як чверть віку я проповідую із цього ж амвона, я розказую слово Боже, слово істини написане у Святому Писанні. І за ці роки стільки людей було у храмі нашому, слухали слова. Були часи, коли у храмі стояв я і двоє-троє людей. Були часи, великі святкові дні, коли у храмі і на вулиці тисячі людей слухали проповідь Божої істини. І це слово слухали люди уважно, але проходив час, одні залишалися біля храму, інші відходили назавжди, можливо не назавжди, можливо ще повернуться, але сьогодні їх немає біля храму. І я задумувався колись над цим, адже одне і те слово чують люди, а наслідок моєї проповіді і слова Божого різний. Чому так? Значить мало просто посіяти, треба дивитися в який ґрунт падає це Слово. Значить від нас з вами і залежить як проросте істина у нашому серці, у вашому серці. Задумаймося над цим.

Є таке цікаве слово у фізиків – «синергія», яке використовуємо ми і у Богослів’ї. Синергія – це коли одна енергія накладається на іншу енергію, і тоді відбувається, наприклад у фізиці, вибух. А в духовному світі відбувається чудо, чудо Божого спасіння, чудо навернення людини. Лікарі дуже добре знають, бо не один лікар казав своєму пацієнту: «Я вам допоможу, я вилікую вас, якщо ви допоможете мені. Якщо ви будете хотіти вилікуватися, якщо ви будете виконувати те, що я прописую вам». Від пацієнта залежить успіх лікаря. Від вас залежить, від нас з вами залежить, як буде проростати слово Боже у цьому світі. І чи буде добрий плід у нашому храмі, у нашій церкві і на землі, плід Божої істини і Божої правди.

І якщо сьогодні у нашому світі продовжуються війни, і торжествує лукавство і неправда, то це не тому, що Бог так хоче, це тому, що наше серце зачерствіло, що на наших душах лежить тягар, камінь, який не дає прорости цьому Слову, істині Божій. Наш світ у злі лежить, наша земля, ґрунт душі нашої весь обплетений терном і камінням. І для того, щоб слово Боже принесло мир на землю, в Україну треба починати з себе, очистити свою душу від каменя, який лежить на нашій душі, від терну, який обплітає наше серце. А це можливо тільки з Богом, тільки у храмі.

Тож бережімо свої душі, серця наші, щоб слово Боже проростало в наших серцях і душах, і давало добрий плід миру, здоров’я і щастя на землі, в Україні і в нашій церкві.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed