День вшанування пам’яті жертв голодоморів : якщо ми забудемо, це може повторитися

Плачуть дзвони у храмі святої Покрови, бо сьогодні День вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Ніжинці зібрались біля пам’ятного знаку Жертвам голодоморів та політичних репресій, щоб вшанувати пам’ять мільйонів українців, замордованих штучним голодом.

Отець Михаїл разом з кліросом храму святої Покрови і святими отцями відслужив поминальну панахиду і звернувся до присутніх з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні молитва звучить особливо трепетно. Сьогодні ми знову зібралися, щоб пам’янути всіх померлих від голоду на нашій Богом благословенній землі.

Зроблю маленький відступ, колись на Мигалівці я почув від стареньких бабусь таку цікаву приказку, і я думаю, що це ніжинська приказка: «Посади дитину на нашу землю і вона вродить». Говориться про родючість нашої землі.

І на цій землі помирали з голоду дорослі і діти. Це страшно… І найстрашніше – забути це.

Роками ми жили щасливо, з горем, у радості і у проблемах, але не пам’ятаючи, чи старались, щоб ми не пам’ятали, щоб ми забули це. Але пам’ять людська і Божа – жива. І ми, збираючись, ще раз засвідчуємо – ми пам’ятаємо, що було, вже скоро, сто років назад. Коли люди їли людей, коли діти помирали з голоду.

Сьогодні така пишна хлібина на столі перед душами тих людей і тих дітей. Наша ніжинська хлібина, якою ми можемо гордитися, бо кияни приїжджають у Ніжин і просять мене: «Батюшка, а де можна купити знамениту ніжинську хлібину». Хлібину випечену нашим Ніжинським хлібзаводом.

Ми маємо хліб на столі, не забуваймо, що був час, коли помирали з голоду. І це було штучно створено. І сьогодні, якщо ми забудемо, це може повторитися. Заради майбутнього наших дітей не забуваймо наше минуле.

Молімося за померлих, за тих, що заморені голодом. Для того, щоб наші діти ніколи не знали, що таке голод.

Царство Небесне померлим, всім нам і дітям нашим щасливого, мирного, багатого майбутнього, бо ми достойна нація, у нас Богом благословенна земля, у нас є своя Церква, роботящий народ, міцна армія.

І звучить по всьому світу наша українська молитва. Нині, повсякчас і на віки віків хай так буде. Царство Небесне померлим!».

Comments are closed