Сьогодні ми святкуємо Обрізання Господнє: батьки мають в малому віці долучати своїх дітей до Бога

14 січня Православна Церква святкує велике свято — Обрізання Господа нашого Іісуса Христа, а також вшановує пам’ять святителя Василія Великого. В цей день настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, перш за все, я хочу привітати всіх нас із Новим 2022 роком. Сьогодні Свята Православна Церква молитовно згадує святого Василія Великого, сьогодні Свята Православна Церква згадує Обрізання і Найменування Господа нашого Іісуса Христа.

І сьогодні ми святкуємо Новий рік, який ми рахуємо від Різдва Христового. В усьому повинна бути логіка і наше розуміння того, що відбувається в нашому житті. І саме тому я наголошую, що Новий рік ми можемо святкувати тільки зараз тому, що ми святкуємо Різдво Христове 7 січня. І після 7 січня можемо зустріти новий рік.

Але важливо сьогодні для нас з вами, важливо сьогодні не це. Бо кожного разу Новий рік – це просто зміна дати, Земля ще раз облетіла кругом Сонця і що в цьому є святкового? Ми можемо зустріти новий рік, але святкуємо ми інше. І перш за все, ми святкуємо величну подію, яка згадується сьогодні у Євангелії. І з перших віків християнства святкували цей день.

На восьмий день життя, земного життя Господа нашого Іісуса Христа, Діва Марія приносить Його до храму за Божественним законом для обрізання крайньої плоті. В цей день і дають ім’я Младенцю, ім’я, яке передрік Ангел, коли Младенець був ще в утробі. Називають Його Іісус.

Сьогоднішня подія вказівка нам дорослим, особливо в сьогоднішній важкий і в неоднозначний час. Адже можна почути сьогодні, що хрестити дітей не можна. От виросте дитина і сама обере собі свою релігію. І тільки в свідомому віці можна похрестити дитину. Сьогоднішня подія Найменування, Обрізання Господнього вказує нам на те, що це неправда, що в малому віці батьки долучають до віри в Бога, в даному випадку до Господа нашого Іісуса Христа своїх дітей. Бо якщо йти за логікою, що в дорослому віці вибирати релігію, яка буде краща, яка буде зручніша, то можна дійти до того, що будемо обирати і мову, і маму, і Вітчизну. Бо інколи бувають теж зручніша Батьківщина, чи багатша мама. Ми розуміємо, що це неправда, це велике лукавство. Лукавство, яке говориться саме для християн, адже ви ніколи не почуєте від мусульман – що не можна вибирати мусульманство в дитинстві. Чи від інших релігій не почуєте такого, тільки християнам вказують – маленьких дітей хрестити не можна.

Сьогоднішнє свято Обрізання – це про образ нашого хрещення. І як Діва Марія у восьмий день понесла Дитину, маленького Божественного Младенця до обрізання, так і ми ведімо наших дітей до хрещення в ім’я Господа нашого Іісуса Христа. Щоб було майбутнє у нас дорослих, ми повинні привести наших дітей до Бога. І тільки в Бога, і тільки з Богом буде майбутнє у нас з вами, в наших дітей, в нашої церкви і в нашої Вітчизни буде майбутнє. Тільки з Богом і в ім’я Господа нашого Іісуса Христа.

Пам’ятаймо це і з цим живімо в цьому світі.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed