125 років від дня смерті Пантелеймона Куліша: поминальна молитва у храмі святої Покрови

У цей понеділок сповнюється 125 років від дня смерті Пантелеймона Куліша – українського письменника, фольклориста, етнографа, мовознавця, перекладача, критика, редактора, видавця, філософа історії. Він активно сприяв розвиткові української літературної мови, науки, філософії, історії.

Автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису та мовлення.

Пантелеймон Куліш відомий найбільше як перекладач Біблії та як автор першого українського історичного роману «Чорна рада».

Його навіть пропонували зобразити на тисячній купюрі, але все ж таки обрали Вернадського.

Благодійний фонд “Героїка”, спільно з Обласним історико-меморіальним Музеєм-заповідником “Ганнина Пустинь” (Чернігівська область), проводить вшанування 125-річчя з дня смерті визначного письменника та громадського діяча Пантелеймона Куліша.

У понеділок в Мотронівці, це біля Оленівки, там де упокоївся Пантелеймон Куліш, об 11 годині відбудеться мітинг-реквієм на могилі письменника за участю священства Чернігівської єпархії ПЦУ, виступи гостей та музичні твори у виконанні представників кобзарського цеху.

І сьогодні, організатори цієї конференції приїхали до храму святої Покрови, аби помолитися за Пантелеймона Куліша. Також до нашої церкви почесні гості привезли мощі Святого Пантелеймона Цілителя.

На поминальну молитву до храму святої Покрови зібралися всечесні отці Ніжина, очолив молитву настоятель храму святої Покрови отець Михаїл. Читали акафіст за єдино померлого.

Багато добрих слів було сказано про Пантелеймона Куліша. Читали у храмі Святе Євангеліє, яке переклав на українську мову сам Пантелеймон Куліш.

Отець Михаїл звернувся до присутніх у храмі з такою проповіддю:

Comments are closed