Війна добра і ненависті: не опускайте руки, Українське сонце перемоги і миру обов’язково зійде

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафія з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, світильником для нашого тіла є око, написано у сьогоднішньому Євангелії. Господь сьогодні говорить про наш з вами світогляд, як ми бачимо цей світ, як ми з вами сприймаємо цей світ, і як ми з вами повинні би сприймати цей світ.

Здавалося б, що тут такого, всі ми бачимо одне і те саме, але насправді не так. І я можу говорити про себе особисто. Декілька років назад у мене були окуляри із слабеньким діоптріями і я бачив неповністю все. І ось в оптиці мені зробили окуляри сильніші, і я зайшов до церкви, і я був вражений як закоптілися наші стіни, я до цього не бачив, я просто цього не бачив.

Колись мені розповідали про людину, яка ніколи в житті не бачила зірок. І мені стало страшно за цю людину – як це так, не бачити зірок на небі, а в людини поганий зір і вона їх не бачить. І її світ зовсім інший від того світу, який бачимо ми з вами.

Сьогодні ми маємо яскраве підтвердження цьому, порівнюючи наш з вами світ, Український світ, бачення світу прихожан Української православної церкви і бачення світу тих, хто є прихильником «руского міра». Ми любимо всіх і хто б не зайшов до нашої церкви, ми зустрічаємо кожного з відкритими обіймами і молитвою. Колись до мене підходять люди і питають: «Батюшка, у нас зять мусульманин, чи можна нам записати його, щоб ви помолилися за нього». Я відповів – не просто можна, а треба. Треба молитися нам за грішників, за тих, хто не вірує, за тих, хто вірує якось по-своєму, для того, щоб Господь і їм просвітив їхні очі.

І сьогодні нам треба молитися навіть і за ворогів наших, бо так заповідає Господь. І поряд з цим ми знаємо, бо і в нас є таке, російська церква не просто забороняє, вона проклинає все і всіх, хто відмінний від них. І для того хто притримується «руского міра» всі кругом вороги, всі хочуть їх знищити… Вони помиляються, ми розуміємо це. Але сьогодні Господь говорить, що вони не просто помиляються, їм затуманили їхні очі, і те, що повинно було бути світильником для них, стало темрявою. І те, що для них сьогодні являється просвітленням – це є темрява злоби, ненависті і війни.

І коли ми проклинаємо війну, російська церква сьогодні благословляє війну. Ми віримо в одного Хреста, у нас одна Православна віра, але яке різне бачення одного і того самого.

Їхнє світло стало темрявою. Що робити нам у цій страшній війні, війні, яка по всій Українській землі, війні, яка в душах людських. Це війна темряви і світла, любові і ненависті. Тільки світло розганяє темряву, тільки любов проганяє ненависть, тільки Бог наш Господь наш Іісус Христос має силу перемогти нечистого духа і ту нечисть, яка заполонила нашу землю, прийшовши з автоматами і ракетами до нас в нашу домівку.

І як перед сходом сонця буває найтемніша ніч, так і у нас з вами сьогодні страшна ситуація, гинуть наші найкращі хлопці, захисники, Герої, відстоюючи  нашу волю і незалежність, відстоюючи нашу державу і нашу Церкву, гинуть за наших дітей і за наше світле майбутнє. Але не опускайте руки, хай відчай не поселиться в наших душах, бо буде сонце світлої перемоги, сонце світла і добра зійде на нашій землі. І від світла правди й істини будуть тікати темні вороги, як тікали з Чернігівщини і з Київщини, так будуть тікати з усієї Української землі. Бо Бог з нами, Бог, який є любов.

Сьогодні іде війна добра і зла, сьогодні йде війна між темрявою і світлом. Але віримо ми, що наше світло, світло Господа нашого Іісуса Христа, світло любові й миру, миру і перемоги. І з цією вірою будемо жити і молитися, молитися і трудитися, трудитися і боротися, боротися і перемагати. З нами Бог, ми на своїй землі, і світло Божої любові, сила, яку дає нам наша рідна земля переможуть усяке зло і темряву. Разом до перемоги!

Боже благословення на всіх вас!».

Спаси Господи!

Comments are closed