Святкове архієрейське богослужіння: Святого Миколая потрібно вшановувати добрими ділами

Сьогодні, 19 грудня, у престольне свято Святого Миколая Чудотворця в Миколаївському зимовому храмі Владика Євстратій Архієпископ Чернігівський і Ніжинський очолив святкове архієрейське богослужіння.

Владика Євстратій звернувся до парафіян храму з такою проповіддю:

«Дорогі во Христі браття і сестри, Слава Іісусу Христу! Сердечно вітаю вас із сьогоднішнім святом на честь Святителя Чудотворця Миколая, єпископа Мирійського.

Святий Миколай слугує для кожного християнина зразком тому, що він, найперше, є прикладом віри. І ця віра для нього була джерелом тих всіх чеснот за які ми ось уже протягом 17 століть його так ревно вшановуємо і прославляємо. Бо віра ця виявлялася у численних ділах, у добрих справах. І, найголовніше, що всі ці справи були поєднані чеснотою милосердя, підтримки і допомоги ближнім, діяльної любові. І тому, коли ми хочемо дійсно вшанувати Святого Миколай, не просто згадкою, не просто словами, то ми повинні брати його собі за приклад і за зразок. І наслідувати, найперше, його незламну, тверду, полум’яну, діяльну віру і виявляти її у добрих справах. А коли будемо мати таке бажання і намір виявляти діла любові, то завжди Господь і дасть нам сил, і спрямує нас до тих, хто цієї любові потребує.

У цей день на згадку про добрі діла Святого Миколая ми також маємо традицію і звичай творити добрі діла. І дітей через подарунки наставляємо в тому, щоб вони мали і віру, і любов. Бо на відмінну від різних казкових і міфічних персонажів, якими наповнюють сучасні традиції, Святий Миколай є справжнім, Святий Миколай є живим. Святий Миколай є тим, хто допомагає усім хто звертається до нього. І тому, навчаючи дітей, навчаючи нові покоління на його прикладі ми також доручаємо їх опіці і наставленню самого Святого Миколая.

Разом з тим, сьогоднішній день є особливим для цієї парафії тому, що цей храм посвячений на честь Святителя Миколая. І щороку ми тут його особливо вшановуємо і дякуємо Богові за ті милості, які Він подає. За заступництво і покровительство Святого Миколая вашій громаді, яка дійсно в ділах і у вірі наслідує того на честь кого посвячено цей храм.

Я хочу вам, отець Михаїл, як настоятелю побажати сил, допомоги Божої і заступництва Святого Миколая. Щоб і надалі ті великі справи, які робляться вашою громадою і всіма помічниками Святого Миколая, які гуртуються навколо вашої громади, щоб все це примножувалось, і примножувало добро і любов, і благо серед людей».

Амінь!

Comments are closed