Мало буде перемогти на фронті зброєю, ми повинні перемогти і на духовному фронті

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, в сьогоднішній Євангельській розповіді Господь наш Іісус Христос зцілює десять прокажених чоловіків, зцілює десять безнадійно хворих. Але з цих десятьох тільки один повертається до Бога, щоб подякувати Йому. І Господь каже йому: «Віра твоя спасла тебе».

Отже ми чуємо і розуміємо, що зцілення і спасіння – це різні речі. Зцілившись, люди можуть не отримати спасіння, а тільки отримавши спасіння, ми можемо отримати справжнє зцілення, зцілення душевне і тілесне.

Як ці слова сьогодні лягають на наше життя? Якщо добре вдуматися, адже це про нас з вами. Роками наша Україна, наше суспільство було хворе проказою «руського міра» – людино ненависною ідеологією. Сьогодні весь світ вже визнає, що це фашистська ідеологія «руського міра», який зневажає всіх кругом себе, себе вважає вищими над усіма. Вважають, що мають право вирішувати кому жити, а кому вмирати, мають право вирішувати, яке місто стерти з лиця землі і мають право прийти на чужу землю, вбивати, грабувати, ґвалтувати. Але найстрашніше, роками цей «руській мір» ґвалтував наші душі.

І ось Господь повертається лицем до нас, Він дарує нам зцілення від цієї прокази, прокази «руського міра». Ще пів року назад ми у нашому храмі день і ніч молилися, коли кругом Ніжина стояли людино ненависницькі орки, які прийшли вбивати нас. І ми день і ніч молилися у нашому храмі, ми допомагали людям. І сотні, тисячі людей приходили, щоб отримати духовну допомогу, сотні і тисячі людей приходили, щоб отримати матеріальну допомогу. Я згадую ті черги за молоком, від церкви і аж туди на площу стояла черга за молоком. Відійшли орки від нашої землі, скільки людей повернулося до церкви, щоб подякувати Богу? Ті самі, що ходили раніше, ми з вами, можливо хто ще приходить, може я когось не називаю, вибачайте. Але нема тієї черги до Бога, щоб подякувати Богові, яка була за молоком. І це мені прикро, так за молоком приходили, а щоб просто сказати: «Боже, дякую тобі», нема тої черги.

І це дуже важливо для нас з вами українців, для Української держави, для української землі, для українського суспільства, для Української Церкви, бо мало буде перемогти там на фронті зброєю, ми повинні перемогти і на духовному фронті. Ми повинні очиститись від ідеології «руського фашистського міра». І поки не буде цієї перемоги, перемоги духовної, не буде спасіння. Ми переможемо, ми очистимося, ми зцілення отримаємо, але не отримаємо спасіння. І це дуже важливо, щоб оцю проблему, проблему «руського міра», який століттями нас вбивав і голодом, і холодом, і зброєю, ми не передали нашим дітям.

Ми, наше покоління повинне поставити крапку в цьому. І крім зцілення, ми повинні отримати і спасіння. А для того треба навернутися до Бога з подякою, з сердечною подякою, що Господь Бог тримає сьогодні нас, що Господь Бог допомагає нам і береже наших воїнів. Щоб Господь Бог допоміг нам очиститись від цієї скверни і на фізичному рівні, і на духовному рівні дарувати нам спасіння. Щоб наші діти у здоров’ї духовному і тілесному жили у мирній, процвітаючій Україні і славили Бога нашого Господа Іісуса Христа!

Боже благословення на всіх вас!»

Спаси Господи!

Comments are closed