Новий 2023 рік стане роком Перемоги: тримаймося нашого кореня і нас ніхто не здолає

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, так цікаво в цьому році ми будемо два рази святкувати Різдво Христове, і я думаю в цьому немає нічого поганого. Навпаки, тільки плюси, адже відсвяткувавши 25-го Різдво Христове, я сьогодні можу вас з упевненістю привітати з Новим 2023 роком від Різдва Христового.

Вітаючи з Новим роком, хочу побажати всім нам того чого бажає, напевно, кожен українець – ПЕРЕМОГИ над ворогом, перемоги у цій, здається, безкінечній війні. Війна між добром і злом точиться з першого дня людської історії. Війна між світло Української душі і заздрістю сусіда, який хоче називати себе «братом» точиться століттями. І я вірю в те, що 2023 рік стане роком перемоги над цим віковічним злом, яке зазіхає на нашу Українську землю, на нашу Українську державу, на нашу Українську душу, на нашу Українську церкву. Ми переможемо!

І я вітаю вас з 2023 переможним роком, щастя і перемоги нам у цьому році!

Але поряд з цим ми знову готуємося до свята Різдва Христового, адже календар поки що не міняється. Отже на наступний тиждень ми будемо святкувати Різдво Христове знову за старим календарем і ця неділя в Православній церкві так і називається Неділею перед Різдвом Христовим.

Сьогодні ми за православним уставом читали родовід Господа нашого Іісуса Христа. Ми читали незнайомі імена, хто кого народив і, можливо,  закрадається думка – для чого це все? Сьогодні поряд з цим ми святкуємо, згадуємо молитовно нашого українського святого Іллю Муромця – богатиря і монаха Києво-Печерської Лаври. І я сьогодні хочу поєднати родовід Господа нашого Іісуса Христа, історію Іллі Муромця й нашу з вами сучасну історію Здавалося б, що тут спільного? А спільне – корінь, який повинен бути у кожної людини. Справа в тому, що коли історики вчиталися у життя Іллі Муромця, вони прочитали таку цікаву історію, що він сів на коня і за один день доїхав до Києва. А питання в тому, що з Мурома неможливо за один день конем доїхати до Києва. Декілька днів потрібно. І коли почати на карті шукати звідки ж можна доїхати до Києва за один день, то знайшли на території Чернігівської області село Моров і виявилося, що Ілля Муромець насправді не є Ільєю Муромцем, він Ілля Моровець, який народився на нашій українській землі, в Українській сильній, міцній державі, в селі Моров на Чернігівщині звідки він на коні і доїхав за один день до Києва. І тут виникає питання – чому Моровця зробили Муромцем, невже просто так? А можливо хотіли підпиляти наше українське коріння і насадити славу богатирську, славу Українську десь там на північних болотах. І ця історія продовжується і сьогодні.

І навіть князя Володимира хочуть називати своїм князем, княгиню Ольгу – своєю княгинею і закінчилося тим, що президент росії сказав, що такого народу як український не існує, такої держави Україна не існує. І прийшли на нашу землю загарбники із автоматами, із танками, із крилатими ракетами.

Здавалося б маленька дрібничка, а вона виливається кровʼю людською і стражданнями. Саме тому в неділю перед Різдвом Христовим Православна церква згадує родовід Господа нашого Іісуса Христа, вказуючи, що є той міцний корінь, який тримається із землі і тягнеться до неба. Саме тому сьогодні я закликаю всіх нас – ТРИМАЙМОСЯ НАШОГО КОРЕНЯ і нас ніхто не здолає. Тримаймося своєї рідної землі і ніякий орк, ніякий загарбник не зможе здолати нас.

Колись, десь 14-го року одного із донеччан запитали:

-Хто ви?

– Ми месниє.

– А де могилка вашого діда?

І він назвав глибоку росію, «вот какіє месниє», а діди там.

Могилки наших дідів, батьків і сьогодні наших побратимів на нашій Українській землі. Їхня кров взиває до Неба, саме тому ніхто і ніщо не зрушить нас українців з цієї землі.

Готуючись до Різдва Христового, будемо впевнені в тому, що Господь народжується в наших українських побожних серцях і побожних душах. Будемо впевнені, що Господь прийде на нашу Українську землю, в Українську державу, в Українську церкву, бо ми залишаємося вірними Христу в Його заповідях і в Його благодаті, в Його любові і в прощенні. Ми українці любимо Бога і Господь Бог, люблячий Бог народиться, народжується і ніколи не покине нас українців. З цією вірою ми читаємо сьогодні родовід Господа нашого Іісуса Христа. З цією вірою сьогодні молитовно згадаймо кожен свій родовід, своїх дідів і прадідів. З цією вірою будемо достойними наших дідів і прадідів, будемо захищати церкву, державу, землю, дітей наших. З цією вірою ми переможемо і Господь возрадується, Господь поблагословить і допоможе нам в нашій перемозі.

Боже благословення на всіх вас!»

Спаси Господи!

Comments are closed