Поки ми єдині – нас не здолати! Нас не здолати, бо ми тягнемося до світла Божої любові

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, в темряві війни, в жорстоких випробуваннях нашого народу, нашої держави, нашої церкви засяяло світло – Господь наш Іісус Христос. Сьогодні про це говориться у святій Євангелії людям, які сиділи у темряві, засяяло світло велике, людям, які сиділи в тіні смерті, світло засяяло їм. І це, напевно, найважливіші слова сьогоднішнього Євангелія, яке говориться кожному з нас, хто сьогодні бореться за правду, за істину. Бог з нами, Бог – світло, Бог веде нас.

І сьогодні, говорячи про світло, ото раптом згадалося, у скорому часі, як нам обіцяли, коли будемо жарити шашлики, ввечері засвітлюємо світло і раптом до цього світла в темряві починає злітатися все живе. Все, що живе тягнеться до світла. Сьогодні ми живі, наповнені Божої благодаті, тягнемося до світла Божої любові. А з Богом і до перемоги.

Чого хоче нечистий? Сатана прийшов у цей світ, щоб розділяти нас з вами. Чого хоче наш воріг? Путін хоче, щоб ми ділилися на схід і захід, на католиків і православних, а православних поділили – Українська церква, московська церква. І ділять, ділять, ділять нас з віками, а, поділивши, вбивають і грабують.

Ми тягнемося до єднання, а нас знову ділять. Сьогодні ми повинні зробити уроки, історичні уроки. Сьогодні ми повинні прислухатися до слова Божого, яке говорить – світло засяяло нам. І потягнутися до цього світла і єднатися кругом світла Божої любові, Божої благодаті, Божої сили, єдиної Церкви – Церкви Христової.

І напевно, не даремно співпало так,  що сьогодні День єднання України, День Соборності України. Сьогодні ми і на державному рівні святкуємо єднання і соборність всіх українців на сході й на заході, на півночі і на півдні України – ми всі українці! І у Львові, і в Донецьку – ми всі українці. І Чернігів, і Крим – ми всі українці. І більше того, я ширше скажу, Кубань – це Україна і у Кубані живуть українці, вони знають це, але нечистий в образі путіна і його приспішників сьогодні розділяють нас. Ми ж будемо єднатися. Сьогоднішнє свято єднає нас. Ми будемо єднатися бо єднає нас Церква Христова. Можливо сьогодні ми ще ділимося на католиків і православних, а православні – московська й Українська церква, але якщо ми обʼєднаємося кругом Бога, то все буде добре. І знову ж, хтось зараз скаже – а Бог у нас і більше ніде. Бог у серці, бо Бог є любов. І той хто благословляє на війну, то не є Божа людина. Яким би патріархом він себе не називав, то є сатанізм, благословляти на кровопролиття, на захоплення чужих земель.

Ми захищаємося і єднаємося в цьому захисті. І поки ми єдині – нас не здолати!

Ніжинці, згадаймо, коли орки стояли кругом нашого міста, як ми єдналися тоді. Це був такий єдиний порив, я такого пориву єднання нас ніжинців не бачив ще ніколи. І так єдналася в цьому пориві боротьби з ворогом, з нечистю вся Україна.

Війна – воріг людства, воріг України, воріг Бога обʼєднав нас. І, єднаючись кругом Бога, ми стаємо нездоланними. Нас не здолати, бо ми тягнемося до світла Божої любові. Мені радісно, що сьогодні й воїни серед нас, значить ми всі разом, ми єдині. Ті, що сьогодні в окопах там в Бахмуті, Соледарі, по всьому фронту вони з нами на службі Божій духовно. Ми тут у церкві підносимо молитви за них і стоїмо разом з ними, поряд з ними в окопах. І ті, що на заході, і ті, що на сході, і в Криму я знаю є люди в яких до пори закопані українські паспорти в землю, як у Херсоні були закопані прапори українські до певної пори, коли вернулася туди Україна. І хай вони там в окупації, але вони з нами сьогодні. І ті, що в полоні, в катівнях нелюдів, але моляться за Україну, вони з нами в єдиному пориві молитви і любові до Бога, до України, до своєї рідної землі.

Ми єдині і цю єдність ми сьогодні святкуємо в День Соборності України. Цю єдність ми сьогодні підтверджуємо любовʼю до Бога і за цю єдність ми будемо боротися і єднатися. Я вірю в те, що в скорому часі ми обʼєнаємося в єдину Православну Соборну Церкву Українську, ми очистимо нашу землю від усякої скверни. І світло Божої благодаті, Божої любові просвітить всю Українську землю, весь український народ і згине всяка нечисть по всій землі!

Боже благословення на всіх вас!»

Спаси Господи!

Comments are closed