Завдяки нашому милостивому Богу ми вистоїмо у цій боротьбі зі злом і переможемо!

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, щоразу виходячи до вас із хрестом у руках, щоразу звертаючись до нас християн, сам собі й кожному з вас кажу, що Господь наш милосердний і Він милує нас, Він спасає нас.

Так, Бог на початку дає людям закон, закон Божий, заповіді Божі і той, хто порушує Закон, отримує покарання. Але поряд із цим завжди ми чекаємо милості Божої, ми надіємося на милість Божу. Навіть найбільші злочинці, отримавши вирок покарання, звертаються в нашому випадку до президента, раніше зверталися до царя, до того хто має владу. Зверталися про помилування. І ми завжди, виконуючи Божі заповіді, Божі закони, розуміючи, що не завжди нам це вдається, завжди віримо, що наш Бог милосердний, надіємося на Божу милість. Бог як той Хто має владу карати, має владу і прощати.

Сьогодні Бог наш Іісус Христос оцю планку Божої милості підіймає ще вище, Він говорить нам, що Бог як батько, як Отець, який готовий прощати нам все, готовий віддати нам все Своє, що має, як батько віддає своїм дітям. І готовий нам прощати все, навіть якщо ми все розтратимо. Бог готовий прийняти нас і радіти з того, що ми навертаємося. Бог наш – Бог милості, Бог наш Отець Небесний – Бог милосердя, Бог наш – Бог батько прощає нам грішним.

І поряд з цим сьогодні і протягом років війни ми чуємо від представників московської церкви, що ця війна, яку принесли на своїх автоматах і крилатих ракетах наші безбожні сусіди, що ця війна є покаранням для нас. І де в цьому правда? Чи Бог милостивий, чи Бог караючий? Ми всі християни любимо Бога, любимо один одного, більше того, любимо сусіда. І раптом сусід приходить з крилатими ракетами.

І ми говоримо про прощення, а московський нелюд говорить про покарання. І відповідь сьогодні в нашому Євангелії, яке ми слухали: «Бог милуючий». Чому ж тоді у росіян Бог караючий? Ми однаково називаємо нашого Бога – Іісус Христос, ми будуємо однакові церкви з хрестом над куполом, але сьогоднішнє Євангелії ще і ще раз переконує нас, що в нас різний Бог. У москви бог караючий, бог кривавий і це по суті не є бог, ви знаєте хто закривавлений, ви знаєте хто не може впитися і сьогодні не може впитися людською кровʼю і заливає сьогодні нашу землю українську людською кровʼю.

У них кривавий бог, у нас же Бог милостивий, Бог добра і любові, Бог світла і правди, Бог, Який прощає нас грішних і захищає нас грішних від цього кривавого нелюдського бога. І ми, не дивлячись на величезну перевагу, сьогодні стоїмо у цій боротьбі зі злом і перемагаємо! Бо знаємо – Бог наш, Бог милості й любові заповідає нам, що кров людська – не водиця. І невинно пролита кров взиває до Бога, до Неба. І буде кара на того, хто мріє про покарання. І буде милість на того, хто сьогодні молиться про милосердя.

Наш Бог – Бог милості, Який є Отцем нашим, Який чекає нас у святих храмах, де ми би не були, в праці, в боротьбі, там на передовій в окопах, виконуючи свій військовий обовʼязок, ми завжди звертаємося до милостивого Бога. І милостивий Бог дарує нам милість. Нелюди, які прийшли проливати нашу кров, звертаються до свого караючого бога і отримують покарання. Такий закон Божий.

Сьогодні ми стоїмо на порозі Святого Великого Посту. Сьогодні ми стоїмо в боротьбі зі злом, а зло перемагається добром, як темрява перемагається світлом, і зло перемагається милістю. Ми переможемо наше душевне зло ,ми переможемо і те зло, що вторглося на нашу землю.

Боже благословення на всіх вас!»

Спаси Господи!

Comments are closed