Святий Григорій Палама: щоб пізнати свого Бога, треба не говорити про Бога, треба говорити з Богом

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, ось так непомітно день за днем проходить другий тиждень святого Посту. Отак непомітно день за днем вже більше року війни, вже 9-й рік наш народ бореться проти зла і темряви. І, перш за все, ця боротьба повинна бути в нашій душі. Перш за все, ми маємо перемогти зло і будь-яку темряву у своєму серці. І саме тому в другу неділю святого Великого Посту свята Православна Церква молитво згадує святого Григорія Паламу, якого я порекомендую кожному з вас почитати, знайти літературу, книжку чи в інтернеті. Святий, який показав шлях до Бога. Непросто говорив про Бога, він говорив з Богом і вчив цього своїх учнів і вчить цього нас з вами.

Ми любимо Бога, але хто більше любить свою матір? Той хто всім розказує, яка в нього гарна мама, як вона допомагає йому, чи той хто кожного дня зранку і ввечері подзвонить своїй мамі, поговорить зі своєю матір’ю. Ніби і той, і той любить, але той хто спілкується із своєю мамою, його любов дієва, його любов справжня. Саме так ми повинні любити Бога нашого. Непросто говорити про Бога, непросто розказувати про Бога, це теж любов. Але більшою є любов, коли ми спілкуємося з Богом, коли ми молимося Богу, коли ми простуємо перед лицем Господа нашого Ісуса Христа. І саме тоді ми можемо пізнати істинного Бога, ми можемо впізнати нашого Бога, Бога, який є любов, і ця любов перемагає, і ця любов переможе.

Адже давайте задумаємося, який бог, хто є богом у того, хто сьогодні благословляє цю війну? Цей тиждень знову прилетіли на нашу землю крилаті ракети від наших сусідів – фашистів, нелюдів, інакше як можна назвати тих, хто обстрілює свого сусіда крилатими ракетами. Але чи знаєте ви, що до нас летять освячені ракети. Чи знаєте ви, що є церква, яка називає себе православною, є священники, які називають себе православними і освячують ці ракети, освячують зброю, яка буде вбивати мирних людей сотнями і тисячами. В росіє є ракета яку називають «сатана» і цю ракету освятили… Чиїм є священник, який освячує «сатану», який бог у священника, який кропить водою святою «сатану». То не наш бог, і то не наша віра. В них такі ж ризи, вони теж моляться до Ісуса, але їх бог – є богом війни. Наш Бог є Богом миру і правди. А мир і правда завжди перемагають! Але для того, щоб пізнати свого Бога, треба не говорити про Бога, треба говорити з Богом і тоді ви серцем відчуєте нашого Бога, Господа нашого Іісуса Христа, Який ради нас грішних зійшов на хрест, заради нас грішних кров пролив, помер на хресті і воскрес у третій день. І світло Його воскресіння розігнало усю темряву.

Сьогодні темрява накриває нашу землю, йде жорстока, кровопролитна війна. Гинуть наші хлопці, які захищають те, щоб ми могли помолитися, захищають наших дітей і наше майбутнє. Але вірять вони там на передовій у нашу перемогу, бо якби не було віри, вони би не стояли. Віримо ми у нашу перемогу, бо світло завжди перемагає темряву.

І як Христос воскрес і розігнав усяку духовну темряву, воскресне наша Україна, скине ті пута темряви і зла, які окутали з усіх сторін нашу рідну Україну. І воскресне Україна новою, світлою державою з оновленою, очищеною від усякого зла Церквою, Церквою Православною, Церквою Христовою. Для того ми будемо молитися і постувати. Питали мене воїни: «А як нам постувати там на війні?». Я казав: «Хлопці, вам треба міцно тримати зброю в руках, тому ваш піст послаблюється». Ми будемо за вас постувати вдвічі сильніше, ми будемо за вас молитися вдвічі більше. І так разом ми переможемо!

Боже благословення на всіх вас!»

Спаси Господи!

Comments are closed