Постом і молитвою ми здолаємо духовну нечисть на нашій землі

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні в цю Неділю свята Православна Церква молитовно згадує Іоанна Лествичника – святого, який описав сходинка за сходинкою, як ми повинні підійматися до Бога, як ми повинні боротися з гріхом, як ми повинні наближатися до святості у нашій боротьбі, у вічній боротьбі добра і зла. І саме тому називаємо ми його Лествичником, це він нам вказав сходи, драбину, лествицю (слов’янською мовою) до Бога, до Неба.

Іде на Землі вічна війна, війна між добром і злом, між світлом і темрявою. І в цій боротьбі ми покладаємося на Бога – Джерело світла, Джерело сили, Джерело благодаті. А Господь Бог покладається на нас – дітей Своїх. І в цій боротьбі ми повинні знати наш шлях до перемоги.

Одним із цих шляхів є наш піст, бо сказав Господь у сьогоднішній Євангелії, виганяючи духа нечистого: «Тільки постом і молитвою виганяється дух цей нечистий». І в сьогоднішній піст ми теж повинні покластися на ці слова, бо в цьому році ми яскраво бачимо цю предвічну боротьбу добра і зла ,яка вилилася у війну, жорстоку, безжалісну, кровопролитну війну на нашій землі.

Безжалісний ворог, московіт, окупант прийшов на нашу землю, щоб знищити нас, як народ, щоб знищити нас християн, яких називав своїми братами. Але ми знаємо із Біблії, що історія людська починається, коли брат убив брата. Сьогодні ця історія повторюється і топче нашу землю ненависний окупант, і вбиває наших захисників і мирних жителів. І викрадають наших дітей, я, коли почув скільки дітей вже вивезли на росію, наших українських дітей, я жахнувся. Тоді в мене з’явилося яскраве відчуття чому відбувається ця війна. Війна не просто за наші землі, війна не просто за наші багатства, відбувається війна і за найдорожче – за наші душі, за наше майбутнє. Недаремно викрадають наших дітей, ви ж розумієте для чого, зроблять яничарів із українців.

Як же боротися нам із цим? Звичайно, там на передовій стоять наші хлопці з автоматами, зі зброєю в руках захищають нашу молитву. А ми повинні молитися і постувати, бо крім ворога із танками і ракетами, на нашій землі сьогодні бушує і розпоясався духовний воріг. Є так званні священики і монахи, які, уже рік пройшов, а вони кажуть: «Ми не чули цього. Ми не чули, що Кіріл благословляє убивати українців, ми не знаємо хто такий окупант». І це монах Києво-Печерської Лаври заявляє після року війни. Це нечисть, це духовна нечисть.

Наші хлопці очищають нашу землю від цієї нечисті. І за нашими воїнами ідуть сапери і розміновують землю. Сказали спеціалісти, що сьогодні українська земля найбільш замінована, не має у світі ще такої землі, щоб стільки мін було у нашому родючому чорноземі. Але я більше того скажу, сьогодні наша земля замінована і духовно. І кожна московська церква – це духовна міна закладена в наш народ, в наші душі, в наші серця. Духовна міна, яка несе «рускій мір», яка несе кров і ненависть один до одного.

Я ще раніше думав, можливо помиляються люди, але коли людина після року обстрілів крилатими ракетами каже: «А я не знаю, що йде війна». То це не помилково, це нечисте на нашій землі. Це те, що сіє нечисть у наші душі, це ті вовки, які одяглись в овечі шкури, священицькі ризи і сіють зло на нашій землі. Це ті духовні міни, які теж ми повинні розмінувати разом із нашими саперами і очистити нашу землю від цієї нечисті, наші душі від цього зла, від «руского міра». А це ми можемо зробити постом і молитвою, щирим постом і сердечною молитвою.

Наші воїни стоять там на передовій, ми тут у тилу станьмо надійною опорою для наших хлопців. Вони там з передової просять: «Моліться за нас». Тож хай наша молитва буде щирою і сердечною, хай наш піст буде посиленим у ці дні. Бо тільки постом і молитвою ми здолаємо цю нечисть. Якщо наші воїни переможуть там на Сході, а ми постом і молитвою не переможемо цю нечисть, не розмінуємо нашу землю від мін духовних, то через декілька років знову буде ця війна, і знову будуть гинути наші діти.

Тому, саме тому єднаймося всі у пості і в молитві, щоб очистити нашу землю. І як воскресне Бог, воскресне і Україна світлою, багатою, духовною державою.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed