Життя Марії Єгипетської вказує нам шлях до святості – навіть найбільший грішник може виправити своє життя

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, день за днем наближається закінчення святого Великого посту і як приклад духовного подвигу, як приклад того до чого ми всі прагнемо в пості і молитві, сьогодні Православна церква згадує життя святої Марії Єгипетської. Велика грішниця, яка постом і молитвою досягнула святості. Я не буду розповідати все життя її, сьогодні порекомендую вам вдома почитати життя Марії Єгипетської – це дуже цікава історія. Я тільки один момент хочу згадати із її життя.

Велика грішниця із нечистими помислами, з нечестивим життям приїхала до святині, щоб збезчестити святиню, щоб збезчестити тих паломників, прихожан, які з чистою душею і з чистими помислами прийшли, приїхали здалека до храму святого. І Богородиця не впустила її до храму. Людина з нечестивими помислами і з нечестивим життям прийшла до святині і Божа благодать не впустила її до храму, аж поки вона не розкаялася у своїх гріхах і у своїх грішних задумах.

Я згадав це тому, що останні дні напевно сколихнули увесь Християнський світ, а особливо нас православних українців. Страшні події відбуваються в найбільшій святині нашої Української Києво-Печерської Лаври. І, здавалося б, монахи, які повинні день і ніч молитися за мир в Україні, за спасіння наших дітей українців, духовних чад своїх, ці монахи раптом заявляють за рік війни, що вони не знаю, що в Україні є війна, що таке окупанти. Вони не знають, що так званий московський патріарх Кирило благословляє вбивати нас українців, своїх одновірців. Вони не знають, що літають крилаті ракети над Києвом. А найстрашніше – починають проклинати не окупанта, не вбивць і насильників, не грабіжників московитів, які прийшли на нашу землю, а проклинають нас українців, проклинають нашу владу, а із владою наших воїнів-захисників, тих, які ж їх і захищають. Сказав, і не знаю як сказати чи митрополит Павло, чи Паша-мерседес, бо всі його знають як Паша-мерседес, він сказав – президент і його свора. Як так можна було сказати про нашу владу? Адже свора президента, так звана, так як він сказав «свора президента» – це і наш Головнокомандуючий, він вписав і його у свору. Це й наші міністри, можливо, вони і не святі люди, але це сьогодні ті люди, які керують державою. А в державі йде війна, на нас напали безжалісні вороги, а вони захищають нас, ця свора, як він назвав їх, захищає тебе і нашу святиню, і нас всіх.

Господь не буває поругаємий – написано в Біблії. І Господь сьогодні закрив вхід до нашої найбільшої святині грішникам і нечистивим, і я не побоюся цього слова, сатаністам в рясах, сатаністам з хрестами на грудях. А як можна назвати того, хто проклинає Захисників, а благословляє вбивць? Тільки сатана в рясі.

Сьогодні життя Марії Єгипетської показує, що кожна людина, навіть найбільший  грішник має шлях до покаяння і виправлення свого життя. Сьогодні життя Марії Єгипетської вказує нам шлях до святості. Кожна людина і Паша-мерседес (інакше його не назвеш, поки він ще мерседес), але має можливість до покаяння, навернутися, відмовитися від своїх мерседесів і золотих цяцьок (весь дім його наповнений золотом більше, ніж у Пшонки). Відректися від золотого тельця, яким він оточив себе, розкаятися і постувати. І тоді Господь простить, бо Бог милостивий, Бог прощах всіх.

І ми приходимо до храму і віримо, і надіємося, що Бог простить і нас з вами. Але в нас немає золотих тельців і наша істинно Українська Православна Церква дуже часто без золотих куполів і наші священники не їздять на мерседесах, а ми ходимо з дерев’яними хрестами на грудях. Але у нас українців золоті серця, у нас українців щира і сердечна молитва українською мовою. Ми щиро постуємо і нам відкривається Божа благодать.

А Господь Бог чекає на покаяння тих московитів, які живуть в Україні, їдять український хліб і проклинають Україну. Наверніться, брати наші українці наверніться до істинної Церкви, Православної Церкви України, розкайтеся. І як Марія Єгипетська розкаялася і Господь пустив її до храму і освятив її, Господь пустить і вас до святині, Української святині. І освятить всіх нас і Україну.

З Богом в покаянні, з Божою благодаттю ми переможемо, як перемогла гріх і нечисть свята Марія Єгипетська.

Боже благословення на всіх вас!»

Спаси Господи!

Comments are closed