Архієрейське богослужіння у храмі святої Покрови: проповідь владики Антонія

На другий день великого свята Воскресіння Господнього до храму святої Покрови завітав єпископ Чернігівський і Ніжинський, владика Антоній Фірлей. Здійснивши архієрейське богослужіння, владика Антоній звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Всечесні отці, всечесний отець настоятель, дорогі во Христі брати і сестри щиросердечно вітає вас із світлим Христовим Воскресінням, зі святом перемоги життя над смертю, зі святом перемоги добра над злом. Коли у світі восторжествувала істина й перемогла неправду. Перемогла лукавство, зруйнувала пекло і вивела праведників із пекла, показала шлях до Царства Божого.

Вітаючи один одного словами «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!», ми з вами визнаємо ту подію, яка сталася майже 2 тисячі років тому. І це непросто історична подія, це подія, яка змінила історію людства. І не тільки в якомусь геополітичному чи іншому плані, а змінила історію у плані духовному. Бо люди, які перебували під ярмом закону іудейського, люди, які у страху перебували перед Богом, отримали від Бога свободу, отримали від Бога радість.

Дійсно, Християнство – це є релігія радість, це є віросповідання воскреслого Христа, віросповідання майбутнього вічного життя, загального воскресіння мертвих, перемоги добра над злом. Вітаючи один одного, ми повинні відчувати цю подію і бути частинкою цього Воскресіння Господнього.

Перш за все, коли ми перебуваємо на божественній літургії й згадуємо те, що Він заповідав нам чинити на спомин про Нього цю божественну літургію, божественну євхаристію звершуємо, цю подяку за Його благодіяння, що Він дав нам з вами, ми стаємо учасниками Його життя, Його смерті і Його Воскресіння.

І нехай радість воскресіння, не зважаючи на обставини, які оточують нас, супроводжують нас у нашому житті, не буде затьмарене у нашому серці. Адже, насправді ніякі обставини не можуть затьмарити цієї радості Воскресіння Христового, цієї впевненості в тому, що ми з вами, брати і сестри, крокуємо шляхом до вічності, до вічного блаженства і спілкування з нашим Творцем, з Причиною нашого буття. Тільки для того, щоб успадкувати це Вічне життя, треба прикласти зусиль, треба сповідувати правильно Воскреслого Христа, правильно визнавати і жити тим Воскресінням і відчувати ту радість у своєму серці. А це ми зможемо зробити і осягнути тільки, коли очистимо себе покаянням, дорогі браття і сестри. Коли наші серця, наш внутрішній храм стане дійсно храмом Духа Святого і Дух Святий забажає перебувати у наших серцях. Тоді ми дійсно будемо відчувати цей спокій і цю радість Воскресіння Христового.

У сьогоднішній день не забуваймо згадати тих людей, які дають можливість нам цю радість відчути. Воїни, які бережуть нас з вами і віддають за нас з вами свої життя, які жертвують собою, творячи ту найбільшу заповідь у Законі – жертовну любов. У свою чергу, ми керуючись цією заповіддю, повинні молитися і всіляко старатися наблизити цю перемогу правди над неправдою, перемогу над агресією, над злом, що прийшли на нашу землю.

І віруємо, як Христос переміг диявола, переміг пекло, так і наша держава, на боці якої правда, на боці Якої Бог. І ми бачимо Його присутність, Його десницю, яка чудесно скеровує наше військо до перемоги. Бо тільки з допомогою Божою можна встояти перед такою страшною агресією і перед такою страшною, злою силою.

Хай Господь укріпляє наших воїнів на передовій. Всім, хто віддав життя за незалежність нашої держави хай Господь прийме у Царство Боже. Всіх хто забезпечує, наближає цю нашу перемогу, нехай Господь подає міцне здоровʼя, тверду віру і впевненість в тому, що наше діло праведне».

Владика Антоній вручив благословенну відзнаку матушці Дарії і разом з усією паствою і всечесними отцями очолив Хресну святкову ходу навколо храму.

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid022

Comments are closed