Різдво Іоана Предтечі вплинуло на всю світову історію

Сьогодні, 7 липня, ми відзначаємо Різдво Іоана Предтечі, Хрестителя Господнього. Настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, інколи в житті бувають події, які впливають на всю світову історію. Народжується дитина, яка міняє все довкола себе. Щоб зрозуміли ви, як часто колись говорили наші діди і прадіди – щоб було б, якби не було Гітлера? Що було б, якби не було Путіна? Говоримо ми сьогодні. Був би іншим світ, але ми це говоримо, розуміючи, що це люди, які принесли зло у наше життя, розруху, кров і біль людський.

Але були люди, які завжди приносили у світ добро і світло, любов і надію. Саме такою людиною став Іоан Хреститель, народження якого ми сьогодні світло святкуємо. І це народження вплинуло на всю світову історію, бо Сам Бог через уста Ангела сказав, що він буде благодатним в очах Господа, що Дух Святий доторкнеться до нього ще в утробі матері. Ще з утроби матері він прийняв Божу благодать, коли  прийшла Діва Марія до Єлизавети.

Сьогодні час, коли ми вдивляємося в обличчя наших воїнів і віримо і надіємося, що є людина сповнена Духом Святим серед наших воїнів. Та людина, яка змінить хід історії й хід цієї жорстокої, кровопролитної війни. Ми все розуміємо, що все через Бога і все з Богом. Так, як сталося і з Іоаном, він народився, він не пив вина хмільного, написано сьогодні про нього. Але він проповідував Царство Небесне, радість велику для нас з вами. І постраждав за цю правду, але правда перемогла усяке зло і неправду. І темрява розвіялася світлом його віри. Він став останнім Пророком Старозавітнім й першим Апостолом нової правди, Нового Заповіту.

І, вдумуючись, осмислюючи його життя, так хочеться, щоб сьогодні в Українській історії зʼявилася людина сповнена Духом Святим, яка поставить крапку в цій предвічній війні між Українським народом і тим, хто називає себе «братнім народом», але роками і віками проливає українську кров. Віками зазіхає на наші родючі землі й сьогодні продовжує цю війну. Так і хочеться, щоб знайшлася та людина, яка поставить крапку в цій війні, щоб вже наші діти знову через десять, двадцять років не проливали кров, захищаючись від тих нелюдів із півночі, із боліт. Щоб знайшлася та людина, яка стане останнім захисником України (крайнім захисником – кажуть наші воїни) у цій війні й першим пророком миру на Українській землі в Українському народі, в Українській державі.

Будемо ж сьогодні молити Іоана Хрестителя, який був останнім Пророком Старого Заповіту і став першим Апостолом Нового Заповіту. Щоб він вимолив у Бога для нас з вами перемогу і став разом з нашими воїнами у  строю переможному, як останній воїн із нелюдами з півночі й перший пророк нового життя, мирного, світлого, багатого, щасливого життя в Україні, в Українській Церкві, в Українському народі.

Ми побожний народ, ми віруючий народ, ми трудолюбивий народ, Бог любить нас. І з Божою любовʼю будемо надіятись на щасливе наших дітей. Хай Іоан Хреститель сьогодні стане за правду, за світло, за щасливе майбутнє нас з вами.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed