Свято покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні: архієрейське богослужіння у храмі святої Покрови

Сьогодні, 15 липня, у свято Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні до храму святої Покрови на архієрейське богослужіння приїхав єпископ Чернігівський і Ніжинський владика Антоній.

Яка ж історія свята Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні і як воно повʼязане з храмом святої Покрови?

У Ніжині мало хто знає про це свято, але воно є для нас дуже особливим, адже за переданням ця Риза – це був той Омофор, яким Матінка Божа покриває на День Покрови Україну і весь світ.

Пресвята Богородиця перед Успінням подарувала одну зі Своїх риз благочестивій дівиці-єврейці, і сказала, щоб вона її берегла і передавала у спадок іншій зі свого роду. І таким чином ця риза передавалася з покоління в покоління аж до 5 століття. Ця благочестива сімʼя зберігала ризу Пресвятої Богородиці і вона знаходилася в особливому місті, люди отримували зцілення від своїх ран душевних і тілесних.

Одного разу двоє сенаторів імператора приїхали в Палестину і побачили, що в будинку, де знаходилася Риза, багато свічок, куриться фіміам і вони здивувалися. Вони зайшли і побачили, що там знаходиться риза Пресвятої Богородиці. Сенатори, зрозумівши, що така святиня має бути на поклонінні вселенського масштабу, вони перенесли цю ризу в Константинополь. Від неї відбувалося дуже багато чудес і зцілень за молитвами до Пресвятої Богородиці. І був збудований храм в Константинополі, який називався Влахернська церква. І до 15 століття ця риза знаходилася там у постійному поклонінні, почитанні вірних. До поки храм не спіткала пожежа, а Риза була врятована, але розділена на декілька часток і вона зараз знаходиться в різних місцях світу.

Яким же чином свято Покрови Пресвятої Богородиці повʼязане із святом покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці? Дійсно, ми знаємо, що у 860 році князь Аскольд підійшов до стін Константинополя і вимагав заплатити данину, аби місто не було захоплене. Після цього Патріарх Константинопольський виніс ризу до поклоніння віруючих, була звершена Хресна хода навколо Константинополя. І тоді наші предки словʼяни, які підійшли до стін Константинополя чудесним чином отримали від Пресвятої Богородиці врозумлення і вони погодилися на мир. Після цього князь Аскольд повернувся на Київську Русь і послав послів для того, щоб християнство прийшло на нашу святу землю.

Таким чином ця Риза, цей Покров Пресвятої Богородиці поєднує дві великі християнські держави – це Візантія і Україна Русь, де особливо шанується свято Покрови Пресвятої Богородиці. Як ми знаємо після цих чудесних подій, князь Аскольд прийняв християнство і були потім прислані місіонери для просвітлення Київської Русі.

Ми сьогодні шануємо це особливе свято Богородиці й особливо звертаємо молитви наші до Пресвятої Богородиці, яка є найбільшою заступницею перед Господом нашим Ісусом Христом. І багато з нас у житті знають випадки, коли, звернувшись до Богородиці, як до найщирішої, найріднішої нашої Матінки, Вона допомагає нам у скрутний час.

Нехай же молитвами Пресвятої Богородиці наші українські воїни захисники здобудуть перемогу над злом. І запанує мир на всій нашій святій Українській землі.

Comments are closed