День святих братів Маккавеїв: ми переможемо, бо з нами Бог

14 серпня у день Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього і вшанування семи мучеників Маккавеїв, матері їхньої Соломонії і вчителя Єлеазара настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, у дні великої боротьби добра і зла, в дні великої священної, дійсно вітчизняної війни України проти московських загарбників, у дні, коли, напевно, вирішується доля нашої Української нації сьогодні ми молитовно згадуємо братів Маккавеїв, які теж стали на боротьбу проти загарбника. Здавалося тоді це не мало ніякого сенсу, бо настільки був сильний загарбник, здавалося б закінчується історична місія народу, але сила і дух, Божа благодать й істина завжди перемагають. Навіть прийнявши смерть, брати Маккавеї перемогли і саме тому сьогодні через тисячі років ми згадуємо їхній подвиг, молитовний подвиг.

Саме тому я сьогодні впевнений – буде наша перемога. Так, проти нас стоїть набагато сильніший воріг, проти нас стоїть армада, сотні тисяч, але за нами правда й істина. Бо ми не прийшли на чужу територію, ми захищаємо своє рідне, свою домівку, своїх дітей. І якщо наші хлопці там відступлять, то той безжалісний московський загарбник знову прийде на нашу землю сюди на Чернігівщину. Але так, як рік назад вони тікали звідси, так вони будуть тікати і з інших українських земель, сьогодні тимчасово окупованих. Ми віримо в це, бо цю віру дарують нам брати Маккавеї.

Слово «Маккавеї» ми сьогодні прирівнюємо до макових голівок, які завжди стоять струнко на полі. Але це слово означає – молоток. Наші хлопці, як молотки стоять сьогодні міцно, а ми сьогодні молимося за них. І хай наші молитви підтримують їхній дух, хай брати Маккавеї сьогодні стануть в борні, в боротьбі за волю, за справедливість, за істину. Хай матінка Соломія, як молилася за синів своїх, сьогодні помолиться за наших синів. Хай вчитель Єлеазар, який підтримував їх духовно, сьогодні помолиться за наших воїнів. І ми всі гуртом єдиним серцем будемо молитися за них.

Сьогодні Свята Православна Церква. Також згадує Чесний животворящий Хрест. Такий у нашого українського народу хрест, важкий хрест, який ми несемо століттями, століттями хочуть знищити нас, як народ. Століттями вбивають український дух, українську молитву, Українську церкву. Хочуть занапастити нашу українську душу. Але ми вистояли в тих століттях, бо несемо цей хрест, бо ми міцна нація. І Господь дає нам це випробування, щоб ми кристалізувалися, щоб ми стали ще сильнішими.

І сьогодні в день Винесення чесного Животворящого древа Хреста Господнього, сьогодні в день святих братів Маккавеїв, матері їх Соломонії і вчителя їхнього Єлеазара я запевняю нас усіх – буде щасливе майбутнє в нашої держави! Буде щасливе майбутнє в наших дітей, буде мирне небо над нами! Будемо жити ми в багатих і побожних віруючих родинах, будемо ходити в Українські церкви і будемо слухати українські молитви. Будемо славити Бога своєю рідною мовою, будемо жити в багатій процвітаючій Україні, бо з нами Бог! Зрозумійте народи, з нами Бог, зрозумій московський окупанте. А Бога неможливо осоромити, Бога неможливо перемогти, істину не затьмарити. І це сьогодні доводять святі брати Маккавеї. Молимося їм, віримо і будемо перемагати!

Боже благословення на всіх вас!».

Спаси Господи!

Опісля літургії відбулось освячення води, зілля і плодів.

Більше фото тут:

 

Comments are closed