Свято Преображення Господнього: будьте наповнені Божим світло, щоб розганяти всяку темряву

19 серпня у велике свято Преображення Господнього настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, Господь наш Ісус Христос бере своїх трьох улюблених учнів Петра, Якова та Івана, піднімається на гору Фавор і там Його людське тіло преображається Божественним світлом і одяг Його став білим, як сніг, а Він святився, світився Божественним світлом.

Напевно, кожен з нас чув такий вислів: «Світиться від щастя». І, напевно, кожен з нас бачив таку людину, коли йде дорогою людина чи бачите своїх рідних, які світяться, світяться щастям, добром, любовʼю. І ми розуміємо, що це не те світло, яке виходить із сонця, від лампочки. Це не рукотворне світло, це духовне світло Божественної благодаті, Божественної любові, яке несе в собі кожна людина. Й інколи відблиск цього Божественного світла ми можемо побачити в очах на лиці тієї чи іншої людини в момент її найбільшого щастя. У момент проявлення Божої благодаті на цій людині.

Якщо ми можемо бачити лише відблиск Божественного сяйва в людському лиці, то наскільки більшим є саме Божественне світло. І Господь Бог відкриває нам це світло через Своїх апостолів. І співаємо ми, що прийняли апостоли скільки змогли, бо це настільки яскраве світло, це настільки велика благодать, що може обпалити нашу людську природу. Господь відкриває тільки частинку Себе нам людям. І апостоли, відчувши ту благодать, те світло, ту любов, побачивши і кажуть: «Добре нам тут, давайте поставимо тут палатки і будемо тут з Тобою».

Сьогодні добре нам у храмі Божому в день Преображення Господа нашого Ісуса Христа нам добре бути з Богом. Господь прийшов до нас, Господь преображається в людській природі, щоб преобразити й нашу природу. Але після цього Господь наш Ісус Христос іде на хрест, страждає, помирає, щоб воскреснути і воскресити нас до нового життя.

Таке життя земне, воно наповнене скорботами і радістю, темними сторонами і світлими. І ми повинні це розуміти, особливо в останні дні, коли війна іде по всій Українській землі, коли ця війна загострюється, все стає страшнішою і страшнішою. І війна не просто танками на сході, а крилатими ракетами по всій землі українській, безбожними храми, які проповідують не Божу любов, а «рускій мір» сьогодні тими священниками, які кликали вбивць на нашу землю. І сьогодні вони теж продовжують проповідувати цей «рускій мір» в Україні, в нашій землі, засівати зло і ненависть в наших серцях.

В чому різниця між істинною і неправдою? В чому різниця між світлом і темрявою? В чому різниця між нами українцями, що захищаємо свою церкву, свою мову, свою землю, своїх дітей захищаємо і тими окупантами, які окуповують нашу церкву, нашу землю, які окуповують наші душі. Придивіться до обличчя того чи іншого проповідника, придивіться до прихильників «руского міра» і наших прихожан. Придивіться до наших воїнів українських, загляньте в їхні обличчя і загляньте в обличчя російських окупантів, що прийшли на нашу землю. І я думаю кожен з вас сьогодні підтвердить мою дімку – наші прихожани наповнені світлом і любовʼю, сміх звучить в нашому храмі й кругом храму, посмішки можна побачити на наших обличчях і світло в наших очах. І поряд з цим є прихожани московської церкви, очі яких палають ненавистю до всього світу весь, і весь світ для них – вороги. Наші воїни наповнені любовʼю, просвітлені Преображенням Господа нашого Ісуса Христа. Воїни московії наповнені ненавистю і злобою до всього українського і до нас, як до українців. У цьому і є вся різниця, різниця добра і зла, темряви і світла.

Господь наш преобразився на горі Фавор і сьогодні закликає кожного з нас піднятися на цю гору до Нього, напитися цього світла Божественної благодаті. Й цим світлом ми будемо розганяти всяку темряву і на сході й на фронті, й тут у тилу будемо розганяти всяке зло. Бо темрява завжди боїться світла, зло завжди не терпить і боїться добра та любові. Бог після Преображення страждає, але Він Воскрес і переміг смерть. Воскресне і переможе всяке зло наша Україна. І ми преображенні Божою любовʼю, Божим світло будемо жити в багатій державі, у світлих, багатих, наповнених любовʼю українських родинах і славити Господа в Українській Церкві українською мовою на многії і благії літа!

Боже благословення на всіх вас!».

Спаси Господи!

Опісля літургії відбулось освячення плодів, пиріжків і меду. Вже традиційно отець Михаїл освятив і фруктовий сад, що росте біля храму.

Більше фото тут:

Comments are closed