Безбожники хотіли підмінити Святого Миколая дідом морозом, але добро і любов перемагають зло

У свято Святителя Миколая Чудотворця настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні Свята Православна Церква, усі православні, істинно православні християни зустрічають Святого Миколая. Перш за все, хто такий Миколай. Це свята людина, це чоловік, який давно жив у світі, але прославився своєю добротою, милосердям, стоянням в істинній вірі. І став святим саме заради цього. І весь християнський світ визнає його. Колись я бачив одну протестантську книгу, ми знаємо, що протестанти в більшості своїй не визнають святих, але про Святого Миколая в тій протестантській книзі були дуже гарні відгуки. Навіть протестанти приклоняються перед добротою і милосердям Святого Миколая.

Але сьогодні я хочу згадати цікаву історію із життя Святого Миколая. Святий Миколай був учасником першого Вселенського Собору. І ось на першому Вселенському соборі був випадок, коли богохульнику Арію, ну я не знаю як мʼяко сказати, Святий Миколай вдарив його, ударив за його богохульство. Не дивлячись на це, знаючи це, ми і сьогодні вважаємо його Святим і перед Богом він залишається святим. Саме це я згадав, тому що дуже часто сьогодні церкви наголошують на тому, щоб не противитися злу – моліться і кайтеся за гріхи свої. Це проповідують ті, що закликали ворога на нашу землю. Але Святий Миколай дає нам приклад того, що зло, богохульство ми не повинні терпіти і богохульників, які благословляють війну і вбивство, ми сьогодні зі зброєю в руках повинні вигнати із нашої землі й із нашого життя. І як приклад цього для нас слугує Святий Миколай.

Святий Миколай є ще одним цікавим прикладом, напевно, кожен з нас чув заклики – донатьте на Українську армію, допомагайте українським воїнам. Наша церква активно допомагає ЗСУ саме тому, що ми беремо приклад зі Святого Миколая. Бо першим святим «донатором» був саме Святий Миколай. Коли одного разу він почув про скрутне становище в одній родині, де було три дочки і батько задумав грішним ділом віддати дітей своїх у блуд, щоб заробити так хоча б на хліб. Святий Миколай кожній з трьох дівчат через вікно кинув мішечки із золотом. І це була його допомога їм, це були перші святі «донати» тим, хто потребує допомоги.

Беручи приклад зі Святого Миколая, я закликаю кожного з нас сьогодні – борімося і поборимо, допомагаймо у праці своїй, в молитві своїй нашим Збройним Силам, нашим воїнам, які сьогодні в холоді і під пекельним вогнем ворога захищають нашу молитву. І цим ми збережемо памʼять Святого Миколая.

Святий Миколай залишився у віках в людській памʼяті, був час, коли стирали памʼять про Святого Миколая. Але зробили дуже хитро безбожники і сатанисти, вони не відкинули його, вони підмінили Святого Миколая дідом морозом. Добро підмінили злом, бо споконвіку дід мороз, та саме слово «мороз» він не може бути добрим. Це був негативний персонаж в українських легендах, у словʼянських притчах і казках. Це був негативний герой. І ось зло хотіли зробити добром, але добро, світло не можна пригасити.

Сьогодні впевненими кроками і добродійними справами Святий Миколай повертається в Україну. Ми забуваємо про той негатив діда мороза. Ми будемо памʼятати тільки святість, тільки добро і любов Святого Миколая. Бо Святий Миколай є уособленням Божої любові, і Божої благодаті, і Божого милосердя. А з Богом ми будемо непереможні, з Богом будуть рости наші діти в добрі і в любові, з Богом будуть рости наші діти під мирним українським небом і не будуть знати війни і горя. Для того ще і ще раз ми будемо молитися Святому Миколаю, ми будемо шанувати Божу благодать на Святому Миколаю і будемо закликати його допомагати нам. І я вірю, що Святий Миколай в цьому році принесе нам переможний мир для того наша віра, наша молитва і впевненість у наші перемозі.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed